САНУ: Изложба „АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: ИСТОРИЧАР, АРХИВИСТ И ДИПЛОМАТА“

Улаз слободан

Групне посете ученика је потребно заказати на бр. тел: 011 20 27 152

Изложба

 

 Mihailo Gavrilović.png

 

 

„АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: ИСТОРИЧАР, АРХИВИСТ И ДИПЛОМАТА“

  1. 13. фебруар 2018 28. фебруар 2019. године

 

Организатор: Огранак САНУ у Нишу, Народни музеј Ниш, Историјски архив Ниш и Галерија науке и технике САНУ

 

У среду, 13. фебруара, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Академик Михаило Гавриловић: историчар, архивист и дипломата”. Организатори изложбе су Огранак САНУ у Нишу, Народни музеј Ниш, Историјски архив Ниш и Галерија науке и технике САНУ. Планирано је да изложба траје од 13. до 28. фебруара 2019. године.

           

Изложба „Академик Михаило Гавриловић: историчар, архивист и дипломата“  представља својеврсно сведочанство о животу и раду Михаила Гавриловића (1868, Алексинац – 1924, Лондон), значајног историчара, доктора наука са Сорбоне, првог српског архивисте – првог челника новоосноване Државне архиве Србије (1900), професора Универзитета у Београду, угледног и утицајног српског (и југословенског) дипломате на Цетињу, у Ватикану и у Лондону, и правог члана Српске краљевске академије, председника српског Црвеног крста у Лондону.

 

Изложба има за циљ да осветли и најширој јавности представи частан лик и значајно дело једног изванредног и у међународним размерама веома угледног националног борца, који је, стицајем околности, данас скоро сасвим непознат нашим савременицима уопште, а млађим генерацијама поготову. На изложби ће бити представљена оригинална архивска документа, релевантне научне и стручне публикације, као и писма, дописнице и фотографије из живота Михаила Гавриловића.   

 

Изложбу су припремили сарадници Огранка САНУ у Нишу, Народног музеја Ниш и Историјског архива Ниш, у знак захвалности и поштовања према лику и делу Михаила Гавриловића – Великана националне историје, човека који је рођењем, школовањем и првим радним ангажманима, али и потоњим активностима, био везан за јужну и источну Србију (Алексинац, Књажевац, Ниш). У Нишу је изложба била постављена у Галерији „Синагога“, од 16. до 31. октобра 2018. године.

 

ГОВОРНИЦИ НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ:

 

  • академик Зоран Петровић,
  • академик Нинослав Стојадиновић.
  • дописни члан САНУ Мира Радојевић,
  • ауторка Миљана Ђорђевић,

 

Изложбу ће отварити академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу.

 

Пригодне текстове о академику Михаилу Гавриловићу говориће Александар Михаиловић, првак драме Народног позоришта у Нишу.

 

Више информација о изложби:

академик Нинослав Стојадиновић

телефон 066/8303 601

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)