САНУ: Изложба  - „Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог“

Изложба  - Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог“  – поводом 120 година од рођења великана фармацијe

Организатор: Фармацеутски факултет Универзитета у Београду, Музеј Крајине у Неготину и Галерија науке и технике САНУ

Од 16. априла до 4. маја 2019. године

 

 mokranjac foto.jpg

 

У уторак, 16. априла, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог“ – поводом 120 година од рођења великана фармације, у организацији Фармацеутског факултета, Музеја Крајине у Неготину и Галерије науке и технике САНУ. Изложбену поставку у Галерији науке и технике САНУ посетиоци ће моћи да виде до суботе, 4. маја 2019. године.

 

Фармацеутски факултет у Београду осамдесетогодишњу традицију представља јавности посредством Циклуса „Великани у фармацији”, који се бави презентовањем живота и дела изузетних личности чији допринос има историјски значај за развој фармације у Србији.

Изложба о животу и раду Момчила Ст. Мокрањца (28. април 1899 – 16. септембар 1967) има за циљ да осветли и најширој публици приближи живот и научни допринос овог значајног универзитетског професора, изузетног  хемичара са Сорбоне, првог професора српске (и југословенске) токсикологије, чији је истраживачки рад награђен Лавоазијевом медаљом.

Момчило Ст. Мокрањац био је, између осталог: први управник Института за токсиколошку хемију, продекан и декан Фармацеутског факултета у Београду, проректор Медицинске велике школе, први челник Хемијског института САНУ и Спектрохемијске секције Српског хемијског друштва, члан Извршног одбора Међународне фармацеутске федерације, генерални секретар Савеза фармацеутских удружења Југославије, као и дописни члан Париске академије фармације у Паризу.

Посетиоци изложбе биће у прилици да виде оригинална документа и фотографије из живота и рада професора Момчила Ст. Мокрањца, као хемичара Државне хемијске лабораторије, шефа Одељења за испитивање плементих метала Народне банке тадашње државе, професора и управника Института за токсиколошку хемију Фармацеутског факултета у Београду, али и релевантне публикације међу којима је и први уџбеник из токсиколошке хемије на српском језику „Токсиколошка хемија“ (1949) који је проф. Мокрањац написао по угледу на француску уџбеничку литературу.

Изложби је допринео Музеј Крајине из Неготина, родног града прослављеног српског композитора и хоровође – Стевана Ст. Мокрањца , оца Момчила Ст. Мокрањца,  а у знак сећања на значајну српску породицу која је изнедрила бројне великане, не само на пољу музичког стваралаштва већ и у науци:  токсикологији и фармацији.

На отварању изложбе гостоваће Хор Дeчjeг културног центра Београда под вођством госпође Невене Ивановић, магистара дириговања.

Tagovi

Komentari (0)