САНУ: Циклус - Српско питање

У оквиру циклуса „Српско питање”, у понедељак, 9. новембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ биће отворен дводневни научни скуп „Заштита, очување и афирмација српског културног наслеђа на Косову и Метохији”.

 

Screenshot 2020-11-03 at 20.16.53.png

Скуп је посвећен  утврђивању и анализи садашњег стања српског културног наслеђа на поменутом простору, како материјалног  тако и нематеријалног, сагледавању дугорочних претњи његовом опстанку, облика његовог угрожавања, оспоравања и кривотворења његовог националног идентитета и утврђивању неопходних научних и стручних услова (инфраструктурни, организациони, технички и кадровски) за његово проучавање, документовање, презентацију, афирмацију и очување.

 

У посебној тематској целини скупа биће сагледани проблеми у сфери права и политике на Косову и Метохији у вези са српском културном баштином и биће указано на оствариве и одрживе статусне моделе, који могу обезбедити ваљан правни оквир за одговарајућу идентитетску заштиту и очување српске културне баштине при различитим могућим модусима решења политичког положаја Косова и Метохије.

 

Програм скупа 

 

Присуство ће бити омогућено ограниченом броју лица, а све у складу са капацитетом простора, епидемиолошким препорукама и ограничењима.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)