САНУ: Циклус предавања „Југославија и Информбиро 1948-1956”

У оквиру циклуса Југославија и Информбиро 1948-1956”, у среду, 27. марта, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ, др Ондржеј Војтјеховски одржаће предавање „Југословенска информбировска емиграција”.

 Sanu1.jpg

 

О предавању

После Резолуције Информбироа, током лета и јесени 1948. године, у земљама такозване народне демократије и у Совјетском Савезу успоставиле су сеорганизације југословенских емиграната које су подржавале совјетско стајалиште против врха КПЈ на челу са Титом. Предавање је посвећено питању идентитета ових емиграната, каква је била њихова мотивација за одлазак у иностранство или пак останак у њему, као и за политичку акцију на страни Информбироа. Бићеразматрана и делатност тих организација и њихових односа са врхом локалних комунистичких партија и других органа власти. Важно питање се односи на везе између група у различитим земљама совјетског лагера и како су се одвијали директни контакти југословенских емигрантских функционара са властима у СССР-у и у централи ИБ-а. Важна тема је, исто тако, свакодневница емиграната у земљи егзила, њихова кохабитација с локалним становништвом и конфликти са домаћим комунистима, чије се порекло везивало за различите традиције и политичку културу у појединим комунистичким партијама и покретима.

Кроз предавање ће бити представљени резултати и закључци дугогодишњег истраживања архивске грађе, пре свега из провенијенције чехословачких партијских, државних и безбедносних органа, али и из архива на територији бивше Југославије. Ови резултати су, између осталог, били приказани и у монографији „Из Прага против Тита”из 2016. године.

 

Биографија аутора и програм цикулса предавања су у прилогу.

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)