САНУ: Циклус „Друштвена и политичка мисао у Србији 19. и 20. века“,

У оквиру циклуса „Друштвена и политичка мисао у Србији 19. и 20. века“, у петак, 29. марта, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ биће отворен научни скуп „Друштвено-политичка и научна мисао Драгољуба Јовановића“.

 image004.jpg

Драгољуб Јовановић (1895 – 1977) био је научник, универзитетски професор и политичар. Након завршених докторских студија на Сорбони, враћа се у Србију и постаје професор Правног факултета у Београду. Основао је Групу за социјалну и културну акцију усмерену превазилажењу међунационалних несугласица. У Краљевини Југославији, због свог политичког деловања, удаљен је са факултета и више пута осуђиван. Формирао је и предводио Народну сељачку странку. Након Другог светског рата био је посланик у Скупштини ДФЈ, али наставља да критикује режим и да се залаже за парламентарну демократију. Због наводне „велеиздаје“ осуђен је на девет година затвора (1947). Након изласка из затвора (1956), наставио је да се бави научним и књижевним радом. Међутим, живео је махом у политичкој и друштвеној изолацији. Умро је 1977. године, а постхумно је рехабилитован 2009.

На скупу ће бити осветљена политичка делатност Драгољуба Јовановића, али и његов научни допринос, као и прилике у предратној и послератној Југославији. Скуп организује Одбор за филозофију и друштвену теорију Одељења друштвених наука САНУ.

 

Програм скупа је у прилогу.

 

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)