САНУ: Београдски симпозијум из економије и финансија

Београдски симпозијум из економије и финансија, на којем ће говорити врхунски научници, биће одржан у суботу, 22. јуна, с почетком у 10 сати. Излагачи су универзитетски професори и стручњаци из Русије, Велике Британије, Канаде, Немачке, Шведске, Аустрија, САД и Србије.

У Београду се од 2011. године организује међународна „Конференција за младе економисте“ на којој докторанди представљају своје радове, а потом, од угледних професора, добијају повратне информације и савете како да их унапреде. Од 2019, у организацији САНУ и Економског факултета Универзитета у Београду, истакнути светски истраживачи ће, поред подршке младим економистима, на Београдском симпозијуму из економије и финансија представити и своја истраживања.

 

image004.jpg

 

Симпозијумом руководе дописни члан САНУ Павле Петровић и професор Бранко Урошевић са Економског факултета. Циљ скупа је, како је казао Павле Петровић, да заинтересовани научници, посебно млади, али и јавност „добију увид, на једном месту и у једном дану, о значајним питања којима се светска економска наука бави у овом тренутку“.

Биће укупно 12 излагача, међу којима су и Бојан Јовановић са Њујоршког универзитета, један од најцитиранијих академских економиста на свету, који ће говорити о утицају брзог развоја нове технологије на раст привреде. Пасквале Дела Корте са Империјал Колеџа у Лондону објасниће зашто обвезнице издате у домаћој валути могу на дуги рок бити ризичније од оних издатих у страној валути, док ће Карстен Шпренгер са Нове економске школе у Москви говорити о перформансама руских фирми после њихове ренационализације. Далибор Стевановић са Универзитета у Монтреалу објасниће на који начин се машинско учење може применити за прављење квалитетних макроекономских прогноза. Најзад, Павле Петровић ће анализирати ефекат јавних инвестиција на привредни раст, посебно када је привреда у рецесији.

Скуп се одржава у сали 2 Српске академије наука и уметности.

Више информација на: www.imqf.ekof.bg.ac.rs/BSEF.

 

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)