САОПШТЕЊЕ ЖИРИJА 14. JОАКИМ ИНТЕР ФЕСТА

Гран при „Jоаким Вуjић“ за наjбољу представу у целини додељуjемо представи „Медеjини дечаци“ у режиjи Андреjа Мажериjа, позоришта Аполо 111 из Букурешта.

Medejini decaci1.jpeg

Рафинираним позоришним средствима аутори тумаче мотиве Еурипидове трагедиjе, доносећи не само ново разумевање мита, него и аутентичан доживљаj актуелног односа Европе и света. Представа носи снажан друштвени ангажман, али делуjе и на интимном, емотивном плану и плени типично позоришним парадоксом: да се лик Медеjе доживљава у своj сложености и пуноћи – у извођењу мушкарца, односно мушког ансамбла.

Сваки елемент представе има артикулисану драматургиjу и доприноси стварању упечатљиве и динамичне приче о жртвованоj Медеjиноj деци – чиjу коб изгледа да и даље носимо.

Младост ауторске екипе у комбинациjи са талентом, радозналошћу и спремношћу за експеримент, али и ерудициjом и зрелошћу, доноси нову веру у потенциjал и значаj позоришне уметности данас.

 Hasanaginica.jpeg

Специjалну  награду града Крагуjевца додељуjемо Ведрани Божиновић за рад на драматургиjи представе „Хасанагиница“ Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaza.  У сложеном, можда чак и незахвалном задатку да се ухвати у коштац са jедном од наjчувениjих народних песама,  и драматизациjама коjе су већ постале класика, а  да у исто време отвори жесток диjалог са данашњим временом и Хасанагиницама и Хасанагама око нас и у нама, Ведрана Божиновић заправо jе истакла значаj драматурга у процесу стварања савременог позоришта.  

 

Томислав Чадеж

Анђелка Николић

Петар Денчев , председник

 

 

Tagovi

Komentari (0)