Селекција четвртог позоришног фестивала Театар на раскршћу

Народно позориште Ниш организује четврти Фестивал драме и позоришта балканског културног простора такмичарског карактера, под називом „Театар на раскршћу“. Фестивал ће се одржати у Нишу од 4. до 10. септембра 2023. године.

Teatar na raskrscu 2023 B2 fin-01.jpg

Селектор Фестивала доц. мр Спасоје Ж. Миловановић одабрао је шест представа из Србије и земаља у окружењу за главни, такмичарски део Фестивала:

Вилијам Шекспир МАГБЕТ, режија Јагош Марковић, Народно позориште у Београду, Србија    (4. септембар);

Ј. Б. П. Молијер ШКРТАЦ, режија Дора Ружђак Подолски, Сатиричко казалиште Керемпух, Загреб, Хрватска (5. септембар);

Александар Поповић, НОЋНА ФРАЈЛА, режија Бранислав Мићуновић, Народно позориште Ниш, Србија (6. септембар);

Иво Андрић ГОСПОЂИЦА, режија и адаптација Ђурђа Тешић, ЈУ Народно позориште Републике Српске, Бања Лука, БиХ / Република Српска (7. септембар);

Бранислав Нушић, ПОКОЈНИК, режија Егон Савин, Црногорско народно позориште и Центар за културу Тиват, Црна Гора (8. септембар);

Сташа Прах, ЛЕПА ВИДА, режија Марјан Нећак, копродукција Гледалишчe Копер – Театро Каподистрија, Словенија и Словенско стално гледалишчe Трст, Италија (9. септембар);

Teatar na raskrscu program B2-01.jpg

На затварању Фестивала 10. септембра, публика ће имати прилику да премијерно у Нишу погледа представу Ђовани Бокача, ДЕКАМЕРОН, режија Дејан Пројковски, копродукција ЈУ Градско позориштe Подгорица, Црна Гора, Културни центар Бар – Фестивал Барски љетопис, Црна Гора и Народно позориште Ниш, Србија, која ће бити одиграна у част награђених.

Том приликом ће бити и свечано додељене награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјална награда Фестивала. Осим ових, додељују се и награда округлог стола критике и награда жирија новинара.

Поред шест такмичарских представа и представе у част награђених, биће организован и богат пратећи програм који ће накнадно бити објављен: разговори о представама, трибине, промоције књига.

Цена комплета карата главног програма Фестивала који обухвата укупно шест представа (од 4. до 10. септембра) је 3200 динара, док је цена појединачне карте за главни програм Фестивала од 700 динара до1200 динара, у зависности од представе. Продаја карата и комплета почиње од 21. августа.

Програмски савет Фестивала чине истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона: др Душко Љуштина, менаџер у култури (Загреб, Хрватска); Василка Бумбарова, театролошкиња (Софија, Бугарска); Дејан Лилић, првак драме (Скопље, Северна Македонија); Милош Латиновић, драмски писац и књижевник (Београд, Србија); др Мирослав Радоњић, театролог (Нови Сад, Србија), у складу са правнилником Фестивала, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, туризмолошкиња и директор Народног позоришта Ниш мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог, који је уједно директор и селектор.

Стручни жири овогодишњег фестивала чине: проф. др Ненад Новаковић, експерт за електронске медије и менаџмент у култури (БиХ), Ирена Шаровић, балерина, кореограф и дипломирани драматург (Србија),  Васил Василев, редитељ и управник Националног театра “Иван Вазов” у Софији (Бугарска), Милица Бајић Ђуров, сценограф и костимограф (Србија) и Душан Ковачевић, глумац и уметнички директор ЈУ Градског позоришта у Подгорици ( Црна Гора).

Oд ове године, Фестивал има статус манифестације у области културе од значаја за град Ниш.

 Фестивал „Театар на раскршћу“ има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који деле исти културни простор, афирмацију државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева, јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности балканског културног простора, као и размену идеја и позоришних пракси.

Tagovi

Komentari (0)