Сава Вемић премијерно наступа  у Маснеовом Дон Kихоту

Сава Вемић, вишеструко награђивани оперски певач са богатом међународном каријером, премијерно наступа  у Маснеовом „Дон Kихоту”

У опери Жила Маснеа „Дон Kихот“, која ће бити изведена 20. маја (19,30) на Великој сцени под диригентском управом Ђорђа Станковића, у насловној улози гостоваће бас Сава Вемић, наш вишеструко награђивани оперски певач са богатом међународном каријером.

 sava vemic 3.jpg

У подели су и Жељка Здјелар (Дулсинеја), Михаило Шљивић (Санчо Панса), Сара Ристић (Педро/ Удварач), Анастасија Станковић (Гарсија/ Удварач), Стефан Живановић (Родригез/ Удварач), Синиша Радин (Хуан), Предраг Глигорић (Шеф разбојника), Иван Дебељак, Вук Радоњић, Гаврило Рабреновић и Слободан Живковић (Четири разбојника). 

У представи учествују Оркестар и Хор ансамбла Опере Народног позоришта у Београду.

За Вемића, који је већ гостовао у Народном позоришту у Београду, овај наступ биће од посебног значаја јер ће први пут у каријери певати насловну улогу у том ремек делу оперске уметности чији је либрето, према позоришном комаду „Витез тужног лика“ Жака ле Лорена инспирисаног култним романом Мигуела де Сервантеса „Дон Kихот“, настао из пера Анрија Kаена. 

„Веома се радујем овој улози, као и сусрету са колегама и београдском публиком. Током проба нисам имао било какву дилему у вези са тим ко је данас Дон Kихот, за шта се бори и залаже. Јер, Маснеова музика, као и сам текст, дају његову јасну слику идеалисте, оптимисте и, можда најважније од свега, верника у доброту и љубав, не само према вољеној Дулсинеји него према целој природи и човечанству. Веома ми је драго што ми се указала прилика да већ сада певам улогу Дон Kихота иако још увек немам његове године. Сигуран сам да ће улога временом, у наредним годинама, сазревати у мени. С друге стране мислим да сви ми, хтели то да признамо или не, носимо у себи понешто од донкихотовског карактера, па тако поистовећивање са ликом постаје лакше”, сматра Вемић који је, у родном Београду, завршио Факултет музичких уметности у класи професора Николе Мијаиловића. 

У периоду од 2014. до 2017. године усавршавао се у Оперском студију Метрополитен опере у Њујорку (САД) под вођством диргента Џејмса Ливајна, паралелено радећи са више певача као што су Димитрис Kавракос, Рената Ското, Бонладо Ђајоти, Шерил Милнс...

У Њујорку је и почела његова професионалана и интернационална каријера. У последњих неколико сезона Вемић је редовни гост Париске националне опере, Опере „Вландрен“ у Антверпену (Белгија), Хамбуршке опере, Државног театра на Гертнерплацу у Минхену…

После дебија са Дон Kихотом у Народном позоришту, очекују га и наступи у Белинијевој опери „Норма“ (улога Оровеза) у Херодес Атикус театру, у Атини, затим ће гостовати у Торонту где ће наступити у Бетовеновој опери „Фиделио“ (Дон Фернандо) којом ће бити отворена сезона Kанадске оперске компаније, а након тога уследиће и нови наступи у Париској националној опери, у Чилеиној опери „Адријана Лекуврер“ (Принц Бујон) у којој ће насловну улогу тумачити Ана Нетребко, једна од најистакнутијих сопрана данашњице. 

Сава Вемић је добитник бројних награда на различитим интернационалним и домаћим певачким такмичењима.

 

 МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)