Сателит прати паљење њива од следеће године

Скоро хиљаду њива запаљено је у три сремске општине за само десет дана у претходном периоду показују подаци Министарства пољопривреде Републике Србије и Институа „Биосенс“ који на простору Војводине тестирају систем помоћу којег ће преко сателита моћи да пронађу оне који су палили стрнику на пољопривредним земљиштима.

 Satelit.jpg

Скоро хиљаду запаљених парцела било је на територијиа града Сремска Митровица, али и у румској и пећиначкој општини, а 13 особа од почетка године изгубило је живот у пожарима изазваних ватром у њиви. Како би се стало на пут паљењу стрништа, свако го изазове ватру на парцели убудуће ће бити снимљен преко сателита.

У старопазовачкој општини у претходном периоду било је мање паљевина у односу на лане, а задатак шест пољочувара у овом делу Срема да уколико закетну лице које пали жетвене остакне, сачине записник и фотографишу терен уз претходну интервенцију ватрогасаца.

Платформа помоћу које ће се откривати пожари на пољопривредним парцелама биће у функцији од наредне године и биће повезана са пољочуварским службама, истичу у ресорном министарству. Тренутно је у току тестирање система који је помоћу сателита омогућио проналазак оних који су ове године палили стрнику.

Tagovi

Komentari (0)