Саопштење стручног жирија 7. фестивала првоизведених представа

 Narodno_PozoristeNis.jpg

 

Једна непромишљена, недовољно утемељена и непринципијелна одлука, бацила је велику сенку на 7. фестивал првоизведених представа у Алексинцу и довела његову будућност у питање. Ничим изазвана, осим малопаланачким удвориштвом и политикантством најгоре сорте, одлука да се два дана уочи Фестивала, а након што је његов репертоар одавно утврђен и усвојен, из селекције изостави представа „Утопљена душа“, Београдског драмског позоришта, а због наводног сукоба интереса између оца селектора и сина глумца, одраз је, по нашем мишљењу, незнања, политичког волунтаризма и комесарске осионости. Суочени с непријатним чињеницама вануметничке природе, које штете не само позоришту него свеопштој клими у друштву, а на молбу селектора и уметничког директора Фестивала Томислава Трифуновића који је, упркос свему, све време присуствовао Фестивалу и, пре свега, због глумачких ансамбала и публике која је сваке вечери испуњавала салу, одлучили смо да ипак обавимо дужност стручног жирија коју смо прихватили још пре неколико месеци. Јер, као што рече један од награђених на овогодишњем Фестивалу: Алексиначки фестивал се брани у Алексинцу. Ми долепотписани додајемо: слобода се осваја на сцени, а не иза кулиса.

 

Током шест фестивалских вечери видели смо пет представа у конкуренцији за награде, различитих по тематици, естетици, позоришној поетици, неуједначених по дометима и сценским постигнућима.

 

Чланови жирија изражавају снажну подршку Фестивалу који је пре седам година у Алексинцу обновио, у најбољим намерама, Душан Дука Јовановић. Надамо се да ће његови следбеници истрајати у одбрани ове племените позоришне, културне и друштвене мисије.

 

На завршној седници одржаној 27.11.2018. године, након свих одгледаних представа, жири у саставу: Слободан Савић, Горан Ибрајтер и Миливоје Млађеновић (председник), једногласно је донео следеће

 

 

ОДЛУКЕ

 

Награда „Душан Дука Јовановић“ за најбољу младу глумицу додељује се Наташи Станковић за улогу у представи „У чије име“, Александра Михаиловића, у режији Милана Караџића, продукција Народно позориште Ниш.

 

Награда за најбољег глумца додељује се Александру Маринковићу за улогу у представи „У чије име“, Александра Михаиловића, у режији Милана Караџића, продукција Народно позориште Ниш.

 

Награда „Олга Ивановић“ за најбољу глумицу додељује се равноправно Исидори Симијоновић, Нини Нешковић и Вањи Ненадић за улоге у представи „Јами дистрикт“, Милене Богавац, у режији Кокана Младеновића, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тхинк Танк Студио Нови Сад.

 

Награда за најбољу режију додељује се Кокану Младеновићу за режију представе „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тхинк Танк Студио Нови Сад.

 

Награда за најбољу представу додељује се представи „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тхинк Танк Студио Нови Сад.

 

Награда „Слободан Селенић“ за најбољи текст додељује се Милени Богавац за текст представе „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тхинк Танк Студио Нови Сад.

 

 

 

Чланови стручног жирија

Слободан Савић

Горан Ибрајтер

Миливоје Млађеновић, председник

 

 

У Алексинцу,

27.11.2018.

Tagovi

Komentari (0)