СОПРАН ГАБРИЈЕЛА УБАВИЋ ГОСТУЈЕ У ОПЕРИ РИГОЛЕТО  

У среду, 27. марта на Великој сцени Народног позоришта (19.30)  биће изведена Вердијева опера „Риголето“. Лирско-колоратурни сопран Габријеал Убавић наступиће у улози Ђилде.

Narodno pozoriste_Beograd.jpg

У насловној роли је Драгутин Матић, улогу Војводе од Мантове тумачи Дејан Максимовић.              

Диригент Ана Зорана Брајовић

У солистичкој подели су и Љубица Вранеш (Мадалена), Александар Стаматовић (Монтероне), Филип Вучић (Гроф Чепрано/Тамничар), Биљана Јовановић (Грофица Чепрано), Павле Жарков (Маруло), Синиша Радин (Борса), Михаило Шљивић (Спарафучиле), Мина Глигорић (Ђована), Катарина Чолаковић (Паж)

 

У представи учествују Оркестар, Хор Опереи Балетски ансамблНародног позоришта у Београду.

Премијера са солистима миланске Скале је одржана 9.јуна 2001. Премијера са солистима Опере Народног позоришта била је 12.јуна 2001. године

Опера у три чина. Либрето, према драми „Краљ се забавља“ Виктора Игоа, написао Ф.М.Пјаве.

Сценограф Борис Максимовић. Костимограф Љиљана Радоњић Орлић.

  

 

Габријела Убавић

Gabrijela Ubavic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Први значајни међународни успех постиже 2010 године улогом Памине у Моцартовој „Чаробној фрули“, у театру Ј.К.Тyла у Плзену (Чешка република). 
Након тога уследиле су и друге улоге: Гилда (Верди – Риголетто), Норина (Донизетти-Дон Пасqуале), Ромилда (Хандел – Xерxес), Адина (Донизетти - Л’елисир д’аморе), као и наступи широм Европе: Немачка, Аустрија, Швајцарска, Чешка, Пољска, Италија...
Наредне године номинована је за престижну Чешку уметничку награду „Талyа“, управо за улогу Ђилде. 
У новембру 2012. године на Међународном такмичењу Антонин Дворжак у Карловим Варима осваја другу награду у категорији Опера, Награду диригента такмичења „Франтишек Дрс“, и Награду театра Ј.К.Тyла Плзен - деби у Штраусовој опери „Арабела“ у улози Зденке у сезони 2013-2015.
Рођена је у Пожаревцу, где је завршила ниже и средње музичко образовање, инструментални (клавир) и теоретски смер. 
Дипломирала је соло певање на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Мијаиловић. Затим одлази у Беч где своје вокално усавршавање наставља са проф. Маријом Склад Сауер. 
Током 2011. године завршава постдипломске студије на Универзитету за музику и извођачке уметности (Университäт фüр Мусик унд дарстелленде Кунст Wиен) у Бечу - одсек сценско извођење/ опера и музичка драма, у класи проф. Никлер и Парик.
Наступала је на многим фестивалима, културним манифестацијама, у ТВ емисијама... у Србији, Италији, Француској, Грчкој, Чешкој републици...

Похађала је мастер клас Хозе Куре у Нанцy Опера Пассион у Нансију у Француској, 2007. године.
Наступала је као солиста у „Кармини Бурани“ Карла Орфа 2010. године под диригентском палицом Милоша Крајција, са „Филхармониа Долносласка Еуропера“ у Пољској и са „Еуропера Југендорцхестер“ у Немачкој и Чешкој.
Поред оперског репертоара, Габријела има богат и концертни репертоар. У њену биографију уписани су и бројни реситали са наступа широм наше земље, али и у Француској - у Нансију и Мецу.

                                                                         МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)