СЕРИЈАЛ РАЗГОВОРА И ПРЕДАВАЊА О ЈАНУ ФАБРУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Недавно отворена изложба мултимедијалног белгијског уметника Јана Фабра, Празник малих пријатеља у Народном музеју, јесте повод за разноврсне пратеће програме који се одвијају од самог почетка изложбе.

 IMG_5707-min.JPG

Предавања четвртком у 18 часова која ће током марта бити посвећена Јану Фабру, почињу 5. мартапредавањем декана и професора на Факултету за медија и коминикацију, др Мишка Шуваковића Од визуелне драматургије до дизајнираних фантазматских малих и великих пријатељa/непријатеља.

У предавању ће бити речи о концептуалним и чулним преображајима драмског позоришта у тактички полигон визуелних уметности. Др Шуваковић каже о Фабру да је нека врста произвођача ”спектакла” - као видљивости акумулираног капитала, моћи, интимности, релативних односа приватног и јавног, нежног и бруталног бивања у свету људи и свету без људи.

Наредних четвртака заинтересоване посетиоце очекују различите перспективе наших угледних предавача попут др Николе Крстовића, са Филозофског факултета у Београду, који ће 12. марта  одржати предавање под називом Тарантула у кући – Фабр у музеју у оквиру којег ће из позеције музеологије говорити о Фабровом поимању односа савремене уметности као интерпретативног алата у музеју.

Наредног четвртка, 19. марта, посетиоце Народног музеја ће кроз поставку изложбе Празник малих пријатеља  водити визуелни уметник, Урош Ђурић, док ће последњег четвртка 26. марта, посетиоци Народног музеја моћи да присуствују предавању др Ивана Меденице, професора на Факултету драмских уметности и уметничког директора Битефа, Јан Фабр и Битеф, са освртом на почетно упознавање београдске културне јавности са уметношћу Јана Фабра давне 1984. године, извођењем представе Моћ позотришних лудости, и освајањем прве награде, као и гостовањима која су уследила.

Током трајања изложбе Празник малих пријатеља у Народном музеју су организоване су и радионице за најмлађе посетиоце, а редовни термини за вођења кроз изложбу Jaна Фабра су уторком у 12 и суботом у 17 часова. Могуће је најавити и групну посету са вођењем на адресу edukacija@narodnimuzej.rs

Tagovi

Komentari (0)