СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

На седници Скупштине општине, одржаној 13. новембра, једногласно је донето Решење о усвајњу извештаја о извршењу буџета Општине за период јануар – септембар 2020. године. Према речима Селме Бећовић, начелнице за буџет и финансије, укупно пројектовани буџет на дан 30.09.2020. године износио је нешто више од 581 милиона динара. У периоду јануар – септембар укупни остварени приходи, примања и неутрошена средства буџета износили су нешто више од 398 милиона динара, што је у односу на план остварење од 69 одсто. Док су у истом временском интервалу укупни расходи и издаци износили нешто више од 328 милиона динара, што је остварење од 57 одсто. На крају извештајног периода утврђен је буџетски суфицит у износу нешто већем од 70 милиона динара.

IMG_6722.jpg

Скупштина је једногласно усвојила и Одлуку о ребалансу буџета за 2020. годину, тако да су укупни приходи и примања, са неутрошеним средствима пројектовани у износу од 566 милиона динара, што је смањење од четири одсто. У истом износу су пројектовани и укупни расходи и издаци, са смањењем од четири одсто у односу на обим буџета.

Одборници су на данашњој седници усвојили и Извештај о раду Центра за социјални рад за прошлу годину, као и Програм рада Центра за текућу годину. Одговарајући на питање Магдалене Ковач(СВМ), в.д. директорка Центра за социлани рад Катарина Павлов је истакла да је у нашој Општини – 540 корисника новчане социјалне помоћи, једнократну помоћ је (укључујући и погребне услуге) користило 220 грађана, а укупно шест геронтодомаћица опслужује потребе старачких домаћинстава (од тога три у Новом Кнежевцу, а остатак у насељеним местима). Катарина Павлов је појаснила  да ће у будуће, у складу са Законом, рад геронтодомаћица бити у надлежности локалне самоуправе и Општинског удружења пензионера, које је добило лиценцу за тај посао. Павлова је изразила наду да ће у наредном периоду, у складу са могућностима и потребама, број геронтодомаћица бити већи.

Усвојено је и Решење о давању сагласноти на цене воде, одвођење отпадних вода, изношење отпада, погребних услуга и изношење фекалија, које ће се примењивати почев од 1. јануара 2021. године. В.д. директорка ЈКП „7.октобар“ Бојка Јанчић указала је да цене комуналних услуга нису мењане од 2015. године, без обзира на економске параметре који су указивали да цене треба да буду много веће од важећих. Нове, прихваћене цене имају и социјалну категорију, тако да вода и одвођење отпадних вода поскупљују за 26,8 одсто, изношење семћа за 15,4 одсто, а погребне услуге за 10 одсто.

 

-Захваљујући председнику Општине др Радовану Уверићу први пут су утврђене исте цене за све кориснике комуналних услуга, без обзира на то да ли живе у граду, или насељеним местима, истакла је Бојка Јанчић.- Нове цене ће олакшати пословање ЈКП „7.октобар“, а очекујемо да ће локална самоуправа помоћу субвенција допринети инвестицијама, нарочито када је у питању набавка резервних пумпи за бунаре у свим насељеним местима. Почев од следеће године побољшаћемо и наплату наших услуга, по цени искључења неуредних платиша. Привилегованих неће бити.

Учествујући у претресу, председник Уверић је нагласио да је била недопустива досадашња пракса да корисници комуналних услуга у насељеним местима плаћају поједине услуге по вишим ценама.

-Први пут је усвојен праведан ценовник, поручио је председник Уверић.- Цене нисмо мењали пет година, тако да је ЈКП „7.октобар“ постало предузеће које се суочава са финансијским проблемима.Због тога мењамо цене. А, посебно ме забрињава старост појединих пумпи за воду – неке од њих имају и по 40 година. Трудићемо се да кроз адекватне програме помогнемо функционисање комуналаца.

Tagovi

Komentari (0)