РЕПРИЗА ОПЕРЕ ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА У НОВОЈ ПОДЕЛИ

У недељу, 27. јуна у 20.00 ч на Великој сцени биће изведена прва реприза опере Kристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“ са новом солистичком поделом.Диригент Диан Чованов гост из Бугарске, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића.

Jana Cvetkovic kao Orfej sa probe.jpg

Премијерно у улози Орфеја наступиће Јана Цветковић, полазница Оперског студија „Борислав Поповић“ , а у улози Амора солисткиња Опере Иванка Раковић Крстоношић, док ће улогу Еуридике тумачити као и на премијери Снежана Савичић Секулић.

Учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта.

Дело је засновано на миту о Орфеју и Еуридики, причи која говори о љубави и губитку, али и о томе колико је неко спреман да се жртвује за своју љубав. Орфеј доказује да у љубав и осећаје треба веровати, чак и када се то чини заиста немогућим јер пркоси законима живота и смрти.

У Николићевој поставци Орфеј, као харизматични индивидуалац, веома личи на људе савременог света, он одбија да прихвати и разуме природне процесе као што су живот и смрт, чак успева и да их превазиђе. Та победа делује као тријумф људске снаге и на почетку буди оптимизам…

sa probe Ivanka Rakovic Krstonosic, kao Amor.jpg

Одушевљена публика наградила је на крају представе изванредну уметничку екипу вишеминутним бурним аплаузима и узвицима „браво". 

Сценографију је урадила Дуња Kостић, а костиме Kатарина Грчић Николић.

Ово је тек друга поставка тог оперског ремек-дела класичне лепоте и одмерености у Народном позоришту у Београду.

Опера „Орфеј и Еуридика” први пут премијерно је изведена у националном театру 12. децембра 1959. године, под диригентском управом Оскара Данона, у режији и кореографији Ани Радошевић, а у подели су биле Бисерка Цвејић (Орфеј), Добрила Богошевић (Еуридика) и Софија Јанковић (Амор).

 

 

                                                               МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)