Румфест - фестивал укуса, музике и добре енергије

Проткан рокенрол нотама у Руми је данас почео традиционални дводневни фестивал "Румфест", како кажу у Туристичкој организацији Општине Рума - фестивал финих укуса, добре капљице, музике, а надасве гостопримљивих и расположених људи.

 0_590_393_100.jpg

У специјално формираној Винској улици на Градском тргу у Руми, на 20 штандова, у понуди су квалитетна вина и разноразне сремачке, кулинарске ђаконије. И ове године је Винска улица изазвала велико интересовање излагача, каже директорица ТОО Рума Мирјана Вујасиновић, па организатори размишљају да наредне године повећају број штандова на тргу.

"Највише су заступљени произвођачи вина, јер "Румфест" и јесте манифестација посвећена вину, а ту су још и производи од меда, разноразни колачи, изванредни сиреви и сухомеснати специјалитети, као и рукотворине и други производи из домаће радиности. Излагачи су већином из Срема, сами се пријављују и зову, два - три месеца унапред да обезбеде себи место", напомиње Мирјана Вујасиновић.

Захваљујући Министарству трговине, туризма и телекомуникација у оквиру "Румфеста" се одвија и пројекат "Рума - Срем, спој традиционалог и модерног“ - промоција туристичког простора подножја Фрушке Горе.

"У гостима нам је 15-ак туристичких новинара и блогера који пишу о лепим дестинацијама и путовањима. Припремили смо им лепу агенду, приказаћемо им туристичке потенцијале овог поднебља и презентовати им леп спој модерне манифестације, као што је "Румфест", и традиционалне, попут нашег Вашара", истиче Мирјана Вујасиновић.

Рокери јачи од кише

Финале првог фестивалског дана био је концерт Ју групе на Градском тргу. Публика свих генерација уживала је у вечним хитовима легендарне српске рок групе, која наредне године прославља пет деценија од оснивања.

Концерт је обухватио све сегменте богате дискографије бенда па су тако Румљани певали:  "Пустињу", "Морнара", "Од злата јабуку", Црног лептира", "Одлазим", неизоставну "Чудну шуму" и друге хитове Ју групе.

"Знамо добро румску публику, свирали смо овде много пута, али чини ми се никад на самом тргу. Ни киша, која је обележила почетак концерта, није умањила сјајан осећај који смо вечерас доживели у Руми. У комбију док смо долазили у Руму смо сачинили вечерашњи репертоар, хтели смо да одсвирамо неке старе песме, које знамо да људи воле, публика је уживала, као и ми на бини, и заиста је ово у Руми, за нас, био наступ за памћење“, рекао је након концерта гитариста Ју групе, Петар Јелић.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић, казао је на свечаном отварању манифестације да је "Румфест" сјајна прилика да се покажу сви туристички капацитети Општине Рума, да се се афирмише богато, румско, културно наслеђе и традиција.

Као и ранијих година посебну свечану ноту манифестацији дали су чланови Реда Винских Витезова Европе који су нагласили да нема бољег вина од оног произведеног на српској Светој гори - Фрушкој гори. "Све вас поздрављам у име нашег Реда уз жељу, да вам све од руке иде, да вас мимоиђе лед и свака болест и да вам вина буду боља него што су икад била. Живели Сремци, живели Румљани", рекао је Мирослав С. Мрнуштик, председник српског огранка Реда Винских Витезова Европе.

У суботу ће на Градском тргу концерт одржати један од најпопуларнијих домаћих рок састава Ван Гог. Концерт, такође, почиње у 21 час.

Овогодишњи Румфест има и хуманитарни карактер. Међу штандовима је и штанд на којем се продају медењаци, а сав приход иде за нашег малог суграђанина Стефана Гончина.

Покровитељи 9. "Румфеста" су Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Општина Рума и Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

Tagovi

Komentari (0)