Рума: Почетак радова на уређењу фасаде Градске куће

Почели су радови на реконструкцији фасаде Градске куће у Руми. Локална самоуправа је у претходном периоду уредила фасаду зграде Општинске управе у Главној 107, Треће месне заједнице и неколико сеоских месних заједница. У наредном периоду биће реконструисана фасада, замењени олуци и столарија на Градској кући.

FasadaGK.JPG 

Наша зграда треба да послужи за пример осталим зградама, и приватним и јавним, рекао је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

Завршили смо процедуру око тендера за уређење ове фасаде. Вредност радова је нешто испод 4 милиона динара, а скоро 1.400 квадрата фасаде ће остати у аутентичном изгледу. Мислим да ова зграда, која је једна од најстаријих, заслужује да буде сређена споља као што смо је средили изнутра, а реконструкција ће дати лепши изглед и Главној улици и граду“, изјавио је Манчић.

Иако постоји могућност да ће у наредном периоду Општинска управа бити премештена у зграду Пореске управе, локална самоуправа је одлучила да обнови изглед Градске куће.

Фасаде уређујемо да бисмо сачували зграде и да би наш град имао другачији, лепши изглед. Ко, где, када, у којој просторији ће бити, мења се из године у годину. Код нас се појавила могућност да пређемо у зграду Пореске управе која је у овом моменту полупразна, ићи ћемо у том правцу, видећемо шта ће даље бити“, рекао је Манчић.

Градска кућа је под заштитом државе и задржаће аутентичан изглед, биће испоштовани сви критеријуми Републичког завода за заштиту споменика културе. Завршетак радова се очекује до краја ове године.

Жао ми је што већ друга година излази, а да ниједна стамбена заједница на територији наше општине није искористила или није успела да испуни критеријуме Сталне конференције градова и општина која нам је дала правилник и налог како да суфинасирамо фасаде на приватним зградама, то јест на стамбеним заједницама за колективно становање, додао је Манчић.

 

Пустили смо тендер, изабрали извођача, али ниједан уговор нисмо потписали. Уговор са извођачем истиче 1. децембра. Била је једна или две пријаве које делимично испуњавају услове и на крају нису допунили оно што је фалило. Мислим да ћемо ту могућност пружати и догодине и у наредном периоду јер је то јединствена прилика да многе фасаде у нашем граду буду уређене и са друге стране да буду термоенергетски изоловане, то јест да побољшају енергетску ефикасност у смислу уштеде грејања у становима“, рекао је Манчић.

 

Tagovi

Komentari (0)