Рума: Градска слава – Свети Стефан Дечански

Литургијом у Храму Силаска Светог Духа на апостоле јуче је у Руми обележена слава града – Свети Стефан Дечански. Литургију је служио протопрезвитер Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, са свештенством Српске православне цркве, уз присуство челних људи локалне самоуправе и бројних грађана.

 slavagrada19cc_590_393_100.jpg

Песмом са балкона "Грчке цркве", свету литургију, употпунио је црквени хор - Српско црквено певачко друштво „Вера“.

-Свети Стефан Дечански беше син краља Милутина и отац цара Душана. Чедо побожне краљевске породице, Стефан од најранијег детињства би васпитан у хришћанској побожности. Свети Стефан Дечански је пет година провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Дивљење не само монаха, већ целог Цариграда изазивао је својим врлинама, пре свега мудрошћу и трпељивошћу, али и подвигом и благоугодношћу. Пошто му је након пет година Свети Никола чудотворно вратио вид, он је из захвалности почео градњу храма Високи Дечани, који важи за један од најлепших бисера византијске уметности и средњовековне архитектуре на тлу српске државе.

Свети Стефан Дечански упокојио се 1336. године, а заједно са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром данас чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

 

Tagovi

Komentari (0)