Родитељи и друштво треба да заштите децу од опасности на интернету

На Међународни дан детета, у среду 20. новембра у сали Привредне коморе Србиjе, одржана jе конференциjа Безбедност деце на интернету, у организициjи Катарине Jонев, вишегодишњег едукатора на тему безбедности деце.

konferencija 1.jpg

Генерални закључак присутних стручњака jе да су деца све више изложена опасностима коjа вребаjу на интернету попут: педофилиjе, трговине људима, психичком злостављању, злоупотреби идентитета, али и да jе борба против свега оног негативног што се дешава у виртуелном свету jача и интензивниjа него протеклих година. На отварању конференциjе пред пуном салом, Jонев jе истакла да квалитетном едукациjом и активним деловањем свих чланова друштва можемо да заштитимо децу од опасности на интернету.

- Интернет jе донео велике предности и олакшао свакодневну комуникациjу и функционисање друштва у целини. Наша деца се рађаjу, живе, одрастаjу, сазреваjу у дигиталном добу. Морамо да их упутимо на развиjање дигиталних вештина и дигиталне писмености, али и да им обjаснимо како да правилно користе интернет и коjе све опасности вребаjу. Драго ми jе да jе велики броj родитеља присутан, као и просветних и медицинских радника. Идеjа за организовање ове конференциjе настала jе као обjективна потреба друштва да заштитимо децу и проширимо свест о последицама злоупотребе дигиталних медиjа и пружимо информациjе о позитивним и негативним аспектима коришћења интернета, потенциjалним ризицима и начинима безбедног коришћења дигиталних медиjа, као и да подигнемо свест о опасностима на интернету. 

На конференциjи коjа се састоjала из два панела, говорили су стручњаци из области дигиталног насиља, здравства, психологиjе, социjалног рада и саjбер безбедности.

Дуња Симић, главни координатор програма Основи безбедности деце у Министарству унутрашњих послова, рекла jе да jе свако дете у Србиjи потенциjална жртва дигиталног насиља, те да jе едукациjа родитеља и деце у овоj области од изузетног значаjа. Симићева jе представила апликациjу Основи безбедности деце коjу jе МУП развио и додала да су задовољни употребом ове платформ.

Родитељи коjи обjављуjу фотографиjе своjе деце на друштвеним мрежама треба да се забрину, jер оне могу бити злоупотребљене. О томе jе говорио Владимир Вуjић, начелник Одељења за сузбиjање високотехнолоског криминала у Служби за борбу против организовног криминала УКП. Вуjић jе истакао да родитељи праве велику грешку када обjављуjу преписке са потенциjалним предаторима и педофилима, jер на таj начин ометаjу званичну истрагу и отежаваjу рад полициjе. 

Славица Милоjевић испред Републичког завода за социjални рад, нагласила jе да jе наjважниjе са децом изградити однос поверења од наjраниjег узраста.

- Све чешће чуjем израз Jа сам свом детету приjатељ, што jе погрешно. Ви треба да будете детету родитељ, а приjатеље ће наћи међу своjим вршњацима - обjашњава Милоjевићева.

На конференциjи jе говорила и Џенана Рудоња из Министарства за туризам, трговину и телекомуникациjе, и истакла да насиље на интернету може и треба да се приjави.

- Грађани могу да проблем приjаве Центру на броj телефона 19833, а ми ћемо проследити адекватним надлежним органима са коjима имамо одличну сарадњу- рекла jе Рудоња.

Према истраживању УНИЦЕФ-а дете на дневном нивоу проводи око три сата на Интеренту, а викендом чак седам сати. Како jе рекла Весна Деjановић коjа води програм дечиjе заштите у овоj организациjи, оваj резултат jе забрињаваjући. Они за то време гледаjу и сцене насиља, мучења људи, поруке мржње, али и како су поjединици постали булимични, анорексични. Забрињава и што млади гледаjу снимке конзумирања дроге. 

Маjа Раковић, испред Бироа за спречавање трговине људима jе истакла да су у порасту случаjеви врбовања на интернету и да су жртве наjчешће младе девоjке. 

Други панел водио jе Мирко Мирковић, стручњак за саjбер безбедност, коjи jе на почетку питао присутне колико они знаjу шта пре свега њихова деца раде на интернет. Затим су ту била питања да ли родитељи стављаjу слике са своjом децом на друштвеним мрежама, коjе платформе наjвише користе млади. Панелу су присуствовали и средњошколци коjи се нису устручавали да кажу шта раде, а шта не раде на интернету.

Педиjатар Мирjана Мићовић jе рекла да уколико дете често користи Интерент да то може да остави како физичке тако и психичке последице. 

- Родитељи притом мисле да имаjу већу контролу над дететом ако jе код куће у своjоj соби за компjутером. Брине податак да jе све више младих између 20 и 25 година коjи имаjу проблем са простатом, стерилитетом, сексуалношћу, правилним држање, због претеране употребе мобилног телефона и компjутера. 

Са њом се сложила и психолог Вања Бокун Поповић коjа jе рекла да мозак данашње омладине другачиjе функционише, али да осим што имаjу ту особину мултитаскинг људи, они треба да вежбаjу комуникациjу уживо и да се социjализуjу у стварним свету. 

Новинар Весна Чаркнаjев из ПЦ Пресс-а истакла jе како медиjи не посвећуjу довољно пажње овоj теми, а да би то требало да се ради.

Из угла стручњака за интернет безбедности присутнима су се обратили Мирко Мирковић као и Душан Бердић.

Током конференциjе је одржана и промоциjа књиге ,,Безбедност деце на интернету – водич за родитеље’’ ауторке Катарине Jонев.

 

Јулијана Винцан

Tagovi

Komentari (0)