Риболов: Ефикасниjа од силикона Поролонка - руско таjно оружjе

У жаргону руског jезика "поролон, поролонка" jе све што jе од сунђера. 

porolonka-3-min.jpg

Руси су управо тиме и почели да лове грабљивице, сунђерастим грубо изрезаним риболиким варалицама монтираним наjчешће на двокраким и трокраким удицама и на отежању званом "чебурашка". Чебурашке су отежања од олова, округлог облика коjе имаjу у свом средишту жичани уметак коjи служи као копча и преко кога се врло брзо може заменити удица. Таj грубо резани, стари, пожутели сунђер, коришћен у домаћинству уловио jе више штука, смуђева, пастрмки, младица од било ког силикона, воблера или металних варалица. Касниjе почињу са израдом калупа риболиких облика, попут шедова. Сунђер се калупом стегне и принесе извору топлоте чиме се формираjу контуре и добиjа жељени облик варалице. Варалице се након хлађења изрежу маказама по добиjеним контурама. Израда поролонки калупом укрућуjе саму варалицу, па су тако добиjенепоролонке погодниjе за бржи речни ток, летњи период где све ври од кедера, као и периоде "цуга", одн.поjачане активности грабљивица због тврђе и брже акциjе.

 schaumstoff-koeder7-min.jpg

У jесењем и зимском периоду, грабљивице траже крупниjе залогаjе уз што мање трке и утрошене енергиjе, па ће управо ти ручно и без калупа, грубо изрезани сунђери бити у предности над онима из калупа због мекше и спориjе акциjе. Важна карактеристика поролонки jе њихова тежина на сувом. Вишеструко су лакше од било коjих других варалица ! Просечна поролонка дужине 9-12 цм има око 2 грама. Управо зато спориjе тону у води од било коjих других варалица. Права магиjа поролонки почиње управо под водом. Таj ручно грубо изрезани риболики сунђер када упиjе воду почиње своj "прљави плес", природним, успореним покретима у ритму воденог тока и технике и ритма повлачења. Акциjа коjа ће покренути и наjпасивниjу грабљивицу на напад. Поролонка jе наjбоље резултате давала у периодима тзв."хладног" и неактивног смуђа кога ни jедан силикон или воблер било ког декора и технике и угла повлачења ниjе могао испровоцирати на напад. Постављена на drop shot, jика риг или каролину може се држати у месту где се очекуjе напад смуђа без икакве или врло мале интервенциjе штапом.

 porolonka-min.jpg

Магиjу поролона ствара и наjспориjи речни ток. На стаjаћим водама се класично води као и силиконске варалице, џиговањем и леровањем, ипак нешто спориjе и уз дуже паузе, jер се под инерциjом водом натопљеног сунђера поролонка спориjе смируjе након џига од силикона. Иако jе на сувом лакша, поролонка у води прави већи отпор од силикона, што се да осетити и на штапу. На џиг се диже готово вертикално, али зато пропада вишеструко спориjе од било коjе силиконске варалице, опет уз своj заводљиви плес и остаjе дуже у видокругу грабљивице коjе наjчешће и нападаjу варалице у пропадању ка дну. Ове карактеристике поролонки наjвише долазе до изражаjа на већ поменутим монтажама jика ригу, каролини и дроп схоту jер jе ту удица независна од олова па jе и аутономиjа и слобода покрета поролонке неупоредиво већа него на класичноj џиг глави.

 2fe5392947a8-min.jpg

Поролонка jе због мекоће и порозности сунђера када упиjе воду права превара за грабљивице. Дуже га држе у устима што вам даjе продужено време за контру. Поролонке су управо због тога и наjпогодниjе за диповање разним аромама и атрактантима за грабљивице. Сунђер их упиjа и задржава наjбоље од свих. У продаjи се могу наћи разни, од Сенсас-а и њиховог Бомбиxа, Берклеy-а, и других, а на силиконским варалицама се све чешће може прочитати да су у рибљем уљу са додатком белог лука, аниса или ароме шкампа. За почетак можете пробати и са наjобичниjим уљем из конзерве сардина, или белим луком и анисом коjе има свако домаћинство. Поролонке можете направити од било ког сунђера. У супермаркетима се могу пронаћи велика паковања са 10 и више разнобоjних сунђера за домаћинство. Црвени, жути, плави, зелени, па кад се томе jош дода могућност боjења обичним водоотпорним маркерима и евентуално додавањем 3Д очиjу попут оних на силиконцима, jасно jе да се атрактивност ових варалица вишеструко повећава. Ипак, наjважниjа и недостижна предност поролонки jе цена. Сунђер jе убедљиво наjповољниjи материjал за израду варалица. Поролонке можете изрезати у наjразличитиjе облике без боjазни да ћете погрешити. Шедови, ласте, црволики облици попут твистера и сви ће они дати резултате. Немоjте да вас брину оштре ивице, вишак сунђера, неравнине и слично. У естетском смислу, то jе важно само нама риболовцима, грабљивицама ни мало не смета. Неравнине настале сечењем маказама или скалпелом лако ћете уклонити на пламену свеће или упаљача. За почетак, док не увежбате технику користите свећу како би вам обе руке биле слободне за рад. Удаљеност сунђера од пламена jе наjважниjа код исправљања неравнина. Не приближаваjте сунђер пламену превише и нагло, већ дозирано и полако. Традиционално, Руси поролонке монтираjу на двокраким или трокраким удицама са чебурашком, међутим, могу се монтирати на апсолутно свим монтажама као и силиконци : класичне џиг главе, wорм удице и скривене монтаже, теxас, каролина, jика риг, дроп схот итд. На скривеним монтажама на wорм wиде гап удицама поролонке се лако монтираjу. Врх се лако сакрива у сунђеру и сунђер се на контри брже свлачи низ врат удице и открива врх него код силиконских варалица.

Поролонке се традиционално украшаваjу концем (канапом, вуницом) за плетење. Наjчешће се користи црвена боjа, а конац се жицом провуче кроз тело поролонке по дужини и попреко, и скрати се на жељеноj дужини, имитираjући на таj начин пераjа рибе. Додатно се осигура лепком како се не би извукао из тела. Црвени конац за плетење, уз поролонку заjедно, плеше у ритму воденог тока и чини саму варалицу jош атрактивниjом за грабљивице. Магиjа спорих природних и валовитих покрета, коjоj не треба превише интервенциjе штапом. Конац се наjчешће се поставља на поролонкама ваљкастог облика без репа, коjе Руси традиционално зову "шаргарепа" због облика коjи заиста подсећа на њу. 

 

Поролонке се због свих ових предности и особина са правом зову "руским таjним оружjем" за све грабљивице.

 

Tagovi

Komentari (0)