РАТ У ЕВРОПИ, А ЧАМЦИ У БЕОГРАДУ НА СТАЗИ

На данашњи дан пре 80 година, 23. jула 1940, у листу Правда обjављен jе извештаj да jе одржана прва веслачка регата у сезони, на коjоj се за првенство Српског веслачког савеза борило шест клубова. У време док се у Европи захуктавао рат, док су Немци и Британци ушли у преговоре да таj сукоб буде прекинут, а Американци се размишљали да ли ће уопште да уђу у борбе, у Београду jе одржано веслачко такмичење...

А из извештаjа о веслачким тркама из 1940. године можемо много тога да сазнамо... На пример, да су се клубови звали "Сартид" (Смедерево), "Данубиус" (Нови Сад), "Галеб" (Земун), и "Београд" и "Боб" (оба Београд), а да jе "шести" клуб на такмичењу био заправо комбинациjа веслача "Београда" и "Боба".

otvaranje veslacke sezone 1940-page-001.jpg Страна листа "Правда" из 23. jула 1940. године (Фото: дигитална.нб.рс)

Читаву прву трећину извештаjа новинар М. Г. посвећуjе критици организатора -  наjпре неспретном спикеру коjи би обjаснио како треба публици о чему се ту сад ради, као и чињеници да jе размак између трка био велики. Новинар ту исказуjе разумевање, jер су поjедини такмичари веслали у две дисциплине, па их jе ваљало чекати да са циља дотрче назад до старта, али нема разумевања за судиjски чамац (ах, те судиjе), коjи jе често "безразложно стаjао на циљу, иако су чамци већ били на старту".

Овде можете да погледате страницу листа "Правда" у ПДФ формату

Осим, као и данас, сениорске и jуниорске категориjе, сазнали смо да jе 1940. године постоjала и категориjа "подмладак", а што се правописа тиче, у потписима за фотографиjе можемо да видимо да се тада писало "претседник" уместо данашњег "председник", као и да jе тим називан момчад.

Фантастичан опис трке двоjаца без кромилара!

Ево како jе у извештаjу "Правде" од пре 80 година описан окршаj у двоjцима:

"Трка jе била прилично мртва, jер чамац 'Боба' ниjе уопште био трениран, а веслачи 'Београда' нису много запињали."

Новинар М. Г. jе, бар по извештаjу, добро познавао веслање, а наjвећу пажњу победио jе победи скифисте "Сартида" Драгутина Петровечког, коjи jе победио за девет дужина испрад свог клупског друга Милисава Миjатовића. Додуше, М. Г. jе наjвећи простор посветио трци за коjу jе додељиван пехар његовог листа, "Правде", али ко му може то замерити?

По извештаjу, Петровечки jе трку повео са скоро 32 завеслаjа у минуту, па се новинар и забринуо - "постоjала jе могућност да трку неће моћи да издржи" - писао jе М. Г. Победник jе на краjу стазу превеслао за 7:46,2 минута, што jе било само три секунде слабиjе од времена победничког четверца!

Четверци без кормилара 1940. и Олимпиjске игре 2004.

Ако се сећате веслања на Олимпиjским играма у Атини 2004. године, онда памтите чувено полуфинале двоjаца, када су нашима Николи Стоjићу и Младену Стегићу Канађани улетели у стазу, после чега су били дисквалификовани, а српска посада касниjе у финалу освоjила пето место...

Каква jе онда ту сличност са трком четвераца без кормилара из 1940? А, па и у тоj трци jе било улетања у стазе, чак и напетиjег! Али, добри људи из организациjе прве регате у сезони пре 80 година нису били тако "сурови" да некога дисквалификуjу - трка четвераца jе три пута понављана, а jедном због тога што су се на 250 метара - сударили чамци! Победу jе остварила комбинована посада "Београда" и "Боба".

И на краjу (иако се то налази у првом делу текста), новинар jе ипак напоменуо да jе, и поред свих проблема - веслачка регата задовољила. 

Ето, тако смо почињали, а данас... данас су увелико у току припрема за организациjу Светског првенства у наjjачоj, сениорскоj конкуренциjи 2023. године...

 

Tagovi

Komentari (0)