Резиденцијални стрип програм Француске

Разговор са домаћим стрип ауторима на тему првог резиденциjалног програма у области стрипа између Француске и Србиjе, коjи jе предвиђен међудржавним Споразумом о сарадњи у области културе и стрипа коjи jе потписан током посете председника Републике Француске Емануела Макрона Републици Србиjи 15. jула, одржан jе jуче (у среду), 28. августа у галериjи Француског института. О програму коjи ће се jедном годишње одржавати у Ангулему и Панчеву са окупљеним ауторима разговарали су Ан Лорен Вигуру, аташе за културу Француског института у Србиjи коjи jе и инициjатор проjекта, Саша Ракезић (Александар Зограф) стрип аутор, и Моника Хусар, директорка Агенциjе КомуникАрт из Панчева, коjа jе партнер на проjекту.

An Loren Viguru 2.JPG

Говорећи о проjекту, Ан Лорен Вигуру осврнула се на идеjу коjа jе довела до стварања оваквог споразума, а то jе континуитет Француске амбасаде и Института у Србиjи у вишегодишњем раду, са циљем да се пружи подршка домаћим стрип уметницима, и да се омогући развоj ове области уметности:

„Идеjа коjа стоjи иза Споразума jе да се помогне српским стрип уметницима тако што ће им се омогућити већи простор за рад. Моjа жеља jе била да неко из Француске коjа има велико и укорењено стрип наслеђе дође у Србиjу, и стекне увид у стрип сцену на овим просторима. Позвали смо Пjера Лунгеретиjа, генералног директора Међународног центра за стрип уз Ангулема, коjи jе посетио Београд и изложбу „Она се буди“ младе стрип ауторке Jане Адамовић, и био импресиониран радом српских стрип уметника и уметница. Jедно од места у Францускоj коjе нуди доста могућности уметницима jе Ангулем као светска „престоница стрипа“. То jе jедан микро систем сачињен од уметника из целог света коjи jе довољно велики да угости све стрип ауторе. Разговарали смо о могућности оснивања резиденциjалног програма у Србиjи, и то jе била стартна тачка у настоjању да се неколицини уметника из Србиjе, помогне да оду у Француску, и ствараjу тамо у периоду од два месеца.“

За оваj споразум био им jе неопходан партнер у Србиjи па jе, према речима Ан Лорен, Француски институ одабрао Сашу Ракезића (Александра Зографа) и Агенциjу КомуникАрт из Панчева, као логичан след догађаjа с обзиром на вишегодишњу стрип сарадњу Зографа и Француског института, и организационе капацитете Агенциjе КомуникАрт, коjа jе специjализована за уметност и културу. Поред тога, Град Панчево jе изразио спремност да се прикључи и са задовољством учествуjе у реализациjи програма.

Саша Ракезић (Александар Зограф) истакао jе да у овом споразуму види наду за стрип уметнике у Србиjи да наставе да се баве деветом уметношћу:

“Позив за учешће на овом проjекту видим као сjаjну прилику за оне коjи у овом тренутку седе у своjоj соби у Србиjи и размишљаjу како jе немогуће бавити се стрипом, како не постоjе више разлози бавити се овом уметношћу jер подразумева посао коjи изискуjе доста труда и времена, а слабо jе плаћен. Особа коjа се буде приjавила на резиденциjални програм заиста ће имати прилику да оде у земљу где постоjи изузетна стрип традициjа, где може да упозна праве професионалце на овом пољу, или jедноставно да упозна људе коjи нису из света уметности, него само воле стрип.“

Зограф jе додао да jе такође битно што и Србиjа има прилику да угости француске ауторе jер jе то диван начин да се они упознаjу са Србиjом, и да кроз разговор са уметницима из Србиjе и jедни и други упореде искуства, и сазнаjу како jе то бити стрип уметник у овим земљама.

Моника Хусар, директорка Агенциjе КомуникАрт коjа jе партнер на проjекту, изразила jе ентузиjазам поводом учешћа на овом проjекту:

„Мислим да можемо допринети да сваки корак у резиденциjалном програму буде jаван и доступан jавности, медиjима и осталим заинтересованима, посебно уметницима. КомуникАрт jе задужен за организационе послове на терену, али и промоциjу и представљање проjекта не само у Панчеву и Београду, него у целоj Србиjи. Такође ме веома радуjе учешће Града Панчева, коjи ће средствима из буџета допринети промоциjи стрип уметника и уметница из целе Србиjе.“

Jедан од присутних стрип аутора, Игор Кордеj, о резиденциjалном проjекту jе рекао:

„Чини се да у ситуциjи коjа ми већ неко време изгледа као мочвара, оваj проjекат представља искрицу нечега што обећава да ће кренути идеjа о размени, усклађивању искустава, уметничких аспирациjа између Француске и Србиjе и њених аутора.“

Инициjаторка проjекта Ан Лорен истакла jе да ће позив за приjављивање на резиденциjални програм бити отворен за све - како за професионалце коjи су већ обjављивали радове, тако и за наjмлађе коjи тек улазе у свет стрипа. Одбор коjи ће вршити прву селекциjу 5 кандидата из Србиjе чиниће представници Француског института у Србиjи, Града Панчева, Агенциjе КомуникАрт и Саша Ракезић (Александар Зограф), док ће коначну реч имати стручни одбор у Ангулему.

Од наредне године, стрип аутор из Србиjе боравиће у Ангулему два месеца, док ће француски уметници у Панчеву боравити месец дана. Град Панчево обезбедиће новац српским уметницима да оду у Ангулем, а Француски институт у Србиjи побринуће се за средства потребна уметницима из Француске да дођу у Панчево. Сви остали материjални трошкови обезбедиће се аплицирањем за средства интернационалних и националних фондова.

Циљ резиденциjалног програма jе jачање уметничке, научне, педагошке и културне сарадње у области стрипа између две земље. 

У прилогу саопштење и фотографиjе. Фото: КомуникАрт

 

 

Tagovi

Komentari (0)