Револуционарни - концерт Београдске филхармониjе

Специjално за концерт Филхармониjе – црквено звоно од сто педесет кила!

Шеф диригент Габриjел Фелц поново jе пред Београдском филхармониjом са коjом припрема „револуционарни концерт“, у петак 31. jануара (Коларац, 20:00). На програму су две симфониjе - Хаjднова „Краљица“ и Шостаковичева броj 11, за чиjе извођење jе набављено црквено звоно од сто педесет килограма.

 gabrijel felc.JPG

Револуциjа jе тема овог филхармониjског концерта. Хаjднова Симфониjа бр. 85, популарно jе названа “Кралјица”, jер jе била омилјено дело Мариjе Антоанете, док Шостаковичева композициjа описуjе догађаjе из Руске револуциjе 1905. године, а реферише се и на брутално совjетско сузбиjање Мађарског устанка 1956. године.

 

За ову jединствену симфониjу коjа се понекад назива и “филмском партитуром без филма”, необичне су биле и припреме. Поред напорног рада на партитури, шеф-диригент jе музичарима читао делове из Шостаковичевих мемоара, а у склопу пробе jе била и проjекциjа Аjзенштаjнове „Оклопњаче Потемкин“, односно чувене секвенце „Степенице у Одеси“ у коjоj се може чути други став ове композициjе. Посебна атракциjа се спрема за четврти став симфониjе коjи носи назив „Звоно на узбуну“. Црквено звоно од 150 килограма набављено jе специjално за ову прилику, коjе ће „свирати“ перкусиониста.

 

Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

 

 

Tagovi

Komentari (0)