Реновира се спомен кућа Јанка Чмелика

У Туристичкој организацији Општине тренутно се реализују четири пројекта а један од тих је уређење кућа народног хероја Јанка Чмелика у улици која носи назив по њему, а која се ускоро поново отвара за посетиоце. У току ових дана постављен је унутрашњи музејски мобилијар што је резултат заједничког пројекта ТО општине Стара Пазова и Завичајног музеја из Руме под покровитељством Министарства културе и то је део припрема за етнолошку изложбу.

 Kuca Janka Cmelika.jpg

Предња соба ће бити словачка, друга се уређује у српском стилу, како би се приказао суживот Срба и Словака и мултикултуралност подручја, а пошто је у овој кући рођен народни херој Јанко Чмелик, на самом улазу ће бити поставка везана за њега.

Сачувани су његови опанци, неколико фотографија као и ордење које је добио постхумно. Чланице Удружење пазовачких жена активно помажу с обзиром на њихово познавање традиције, јер ће кућерак на дворишту бити опремљен као некадашња кухиња.

У оквиру пројекта, још је замењена расвета, окречена спољашња фасада и уређује се двориште, који ће бити у духу 30-тих година 20. века када је саграђена ова кућа, која ће после много година у октобру поново бити отворена за јавност.

Tagovi

Komentari (0)