Рекордни број посетилаца на овогодишњем -Гастро Срему-

Tуристичко гастрономска манифестација “Гастро Срем” одржана је  на Тргу др Зорана Ђиндјића у Старој Пазови. На Тргу је било преко 70 излагача са најспецифичнијим и најразноврснијим производима из Срема. Манифестацију је посетило чак 90% више људи него прошле године.

Gastro Srem 2.jpg

„Дали смо све од себе како бисте се осећали угодно и како бисте успели да сагледате барем део свега онога што у гастрономском смислу Срем има да понуди. Није било лако од најбољих изабрати најбоље. Осим богате гастрономије, у којој ћете сигурно уживати, била нам је дужност, а и желели смо да вам представимо и културно наслеђе Срема. Како идемо у корак са временом, све то смо уприличили на модеран начин, па тако је и настао слоган под којим се одржава овогодишња манифестација „Срем на модеран начин”. “ изјавила је директорка Туристичке организације Стара Пазова Драгана Зорић Станојковић.

Први дан одржан је караван "Изађи ми на теглу", а други на средини Трга одржан је “Open kitchen show”. Сремице и Сремци спремали су рибљу чорбу, гулаш, чварке. Сав добровољни прилог који је сакупљен за дегустацију ових специјалитета биће поклоњен у добротворне сврхе. Специјални гост била је блогерка Миња Богдановски, ауторка блога Мињина кухињица, која је са Сремицама припремала чварке.

Изложбу “Најстарији кувари Европе” у Народној библиотеци “Доситеј Обрадовић” у Старој Пазови свечано је отворио Златко Пунтијар, угоститељ и колекционар из Загреба у чијем се власништву кувари налазе. “Изложени су стари кувари, најстарији српски кувар из 1855. године, најмањи кувар на свету 2цм x 2цм, најстарији војвођански кувар, изложени су стари јеловници и виљушке од племенитих метала каквим су се служили Немањици на свом двору”, изјавио је Пунтијар који је присутнима демонстрирао и отварање шампањца сабљом. Изложба ће бити отворена до 15. септембра.

Присутни су могли да виде И обичаје свадбе у Срему. Глумици И глумице из ХКПД “Томислав” дочарали су како изгледа сремачка свадба.

Културно уметничка друштва “Бранко Радичевић” И “Херој Јанко Чмелик” приказали су сремачке игре у традиционалним ношњама.

Скулптор Никола Фаллер направио је коња од сламе у природној величини.

За крај женски тамбурашки оркестар "Ла Банда" прошетао је присутне кроз време и све крајеве света. Свирале су од рока до џеза.

Према речима присутних овогодињи “Гастро Срем” надмашио је сва очекивања. “Гастро Срем” је манифестација која чува традицију коју уме да представи у складу са временом у ком живимо.

Tagovi

Komentari (0)