Рат и мир на Фестивалу Митем у Будимпешти

Народно позориште 24. априла гостује са драмом „Рат и мир“ на Фестивалу „Митем“ у Будимпешти, у оквиру 10. Позоришне олимпијаде

Представа „Рат и мир“ по чувеном роману Лава Николајевича Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића гостоваће 24. априла на Фестивалу „Митем“ у Будимпешти који се ове године одржава као главни догађај 10. Позоришне олимпијаде, једне од најпрестижнијих и најистакнутијих светских театарских манифестација.

Rat i mir (65) (1).jpg

Биће то треће учешће Народног позоришта у Београду на „Митему“, који окупљањем уметника из различитих култура настоји да размењује искуства кроз модерне и класичне сценске поставке.

Први пут то се догодило у априлу 2016. године са Стеријиним „Родољупцима“ у режији Андраша Урбана и три године касније, 2019, када је, такође с великим успехом, изведен Чеховљев „Иванов“ у режији Татјане Мандић Ригонат.

Rat i mir (95) (1).jpg

Пројекат „Позоришна олимпијада“ основан је 1995. године и у међувремену је еволуирао у догађај на којем водећа светска позоришта приказују своје најбоље представе.

Током три месеца, од почетка априла до краја јуна, 400 позоришта из 58 земаља широм света одиграће укупно 750 представа.  

Мото овогодишње јубиларне Олимпијаде, преузет из чувеног дела познатог мађарског писца Имреа Мадача „Човекова трагедија“ гласи: „О човече, труди се, бори се, имај веру; и поверење!”

Представа „Рат и мир“ биће одиграна у Националном театру у Будимпешти, а у подели су Хаџи Ненад Маричић (Гроф Пјер Безухов), Миодраг Kривокапић (Kнез Болконски), Данило Лончаревић (Андреј), Златија Оцокољић Ивановић (Марија), Зорана Бећић Ђорђевић (Лиза), Душан Матејић (Гроф Ростов), Бојана Стефановић (Грофица Наталија Ростова), Теодора Драгићевић (Наташа), Немања Стаматовић (Николај), Нина Нешковић (Соња), Слободан Бештић (Kнез Kурагин), Kалина Kовачевић (Елен), Петар Стругар (Анатол), Вучић Перовић (Борис Друбецки) и Недим Незировић (Наполеон Бонапарта).

У уметничком тиму су и Јања Ваљаревић (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф), Стефан Ћирић (композитор), Мирко Kнежевић (кореограф), Бојана Стефановић (сценски покрет) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)