Ранчићева кућа отвара врата за посетиоце и викендом

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

Поштовани, драги пријатељи Центра за културу Гроцка,

са задовољством вас обавештавамо да је због великог интересовања за посете викендом, Ранчићева кућа током јуна месеца отворена за посетиоце и обиласке са стручним вођењем суботом и недељом.

 Rančićeva kuća-min.jpg

Радно време Ранчићеве куће и рад са посетиоцима током јуна месеца:

- понедељак - четвртак од 8 до 16 часова;

- петком од 8 до 18 часова;

- суботом од 10 до 16 часова;

- стручна вођења викендом: субота и недеља од 10 до 12 часова; групне посете се благовремено заказују.

 

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Ранчићева кућа је стара варошка кућа косовско-моравског стила с почетка 19. века.  Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште.

Ранчићева кућа располаже галеријским простором и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка је поседовао и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до почетка 90-тих година прошлог века. 

Збирка и поставка Легат др Александра Костића општине Гроцка, употпуњени личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложени су 2018. у љупкој наменској галерији у библиотеци "Илија Гарашанин" у Гроцкој.

О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка. 

 

Кликни и закорачи, 3Д виртуелна тура Ранчићеве куће: 

https://my.matterport.com/show/?m=xam9w1ggP7Z

Виртуелна тура Ранчићевом кућом урађена је уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)