РЕТРОСПЕКТИВА  СЕРИЈЕ DAM NANOFLEX PRO+

slika profila br. 2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аутор текста:

Драган Милошевић

 

Прошло је 12 година од како је прва серија NANOFLEX штапова угледала светлост дана. Сумњичавост многих, у самом старту. То није онај D.A.M, то није онај квалитет, и слични коментари и предрасуде. Међутим, мало ко је знао шта заправо значи име ове нове серије (односно по чему је добила име и колико дуго ће, због свог изузетног односа цена – квалитет, остати на тржишту и у торбама риболоваца) а то је пре свега – нано технологија.

DAM-NANOFLEX-PRO.jpg

D.A.M је у каталогу за 2010. годину, о овој новој серији штапова написао : “ Nanoflex је име за потпуно нову, специјалну технологију израде бланкова. Како је већ познато, ова технологија подразумева употребу најмањих честица интегрисаних у молекуларну структуру карбона појачавајући тврдоћу, оштрину, савитљивост и пре свега снагу ових штапова. Nanoflex може подићи тежину 200 пута већу од своје максималне тежине бацања ! То практично значи да рецимо, штап 20-50 гр. може подићи 10 килограма без проблема.” Та граница је, заправо и померена тј. премашена, јер у видеу који је D.A.M објавио, пре 10-ак година, један младић стојећи на виљушкару држи Nanoflex дужине 2,4 м и тежине бацања 20-40гр. (DAM NANOFLEX Zander Spin) а подиже 10,2 кг. Видео клип под именом – Amazing! Unbreakable fishing Rod, је до сада видело више од милион људи, (не рачунајући друге Youtube канале који су га објавили, па би та цифра била много већа).

DAM-NANOFLEX-PRO (2).jpg

Кратка NANOFLEX ретроспектива : прва серија је имала 30Т карбонски бланк у нано технологији, SICпроводнике Made by D.A.M. Germany и Fuji халтер за машиницу. Халтер се навијао одозго на доле, (након тога, све остале серије, укључујући и нову четврту серију, имале су горњи део рукохвата као навојни део халтера, само се материјал од кога је тај део био израђен, временом мењао.) Прва серија је имала 4 модела : Trout&Perch Spin, Zander Spin, Pike Spin и Allround model (који је био троделни и једини је имао халтер који се навијао одоздо на горе) и чије дужине и тежине бацања, као и тежине штапова можете видети у доњој табели. Рукохват је био израђен од квалитетне плуте са “rubbercork” завршницом.  Боја бланка је била нека пастелно смеђе сива нијанса.

Занимљиво да је NANOFLEX поред дводелних и троделних варијанти имао и телескопске варијанте, применљиве како за вараличарење тако и за дубински риболов или риболов на пловак. И они су имали имена као и њихови дводелни пандани : Trout&Perch Spin, Zander Spin, Pike Spin и Allround model. D.A.M. који је прошао трновит пут од промене руководећег дела тима, али и техничког особља, задуженог за дизајн, осмишљавање и конструисање нових штапова, машиница, најлона, варалица, удица, одеће и обуће, и свих осталих делова опреме, је поносно написао : “За непуних 3 месеца видео клип о новом NANOFLEXU видело је више од 20.000 људи !”. Вероватно нису ни сањали да ће до данас премашити милион прегледа и постати култни модел и практично окосница самог бренда. Многи модели су постали “discontinued” (престали да се производе), али NANOFLEX опстаје и остаје. Прва серија се толико добро показала, да је у D.A.M.-u  убрзо била у плану и нова, друга, унапређена серија која је, по мени, до ове нове, четврте серије, носила епитет легенде и култног модела.

SAVAGE-GEAR-DABUSH-SPINNERBAIT-14cm-21gr-WHITE-SILVER.jpg

Искрено верујем, да ће се већина корисника оба модела сложити са мном, да ју је ова нова, четврта серија, превазишла. D.A.M. NANOFLEX G2, је последњи модел који је на себи имао стари, познати D.A.M.-ov лого риболовца који држи штап. Био је, као и прва серија израђен од 30Т карбона у нано технологији, рукохват пуне дужине од квалитетне плуте са rubbercork завршницом на крају, D.A.M.-ovim халтером и проводницима, и имао је пар модела о којима сам писао пре пар година за лист Риболов. О трећој генерацији NANOFLEX-a, коју су назвали PRO, написао сам : “Најновији модел NANOFLEXA из ове године, модел NANOFLEX PRO, представља трећу генерацију ових штапова. Бланк је код овог модела од TC24 карбона у поменутој нано технологији, на који су монтиране лакше SEA GUIDE (“lightweight” како пише у каталогу) вођице, са рукохватом од квалитетне плуте и такође rubbercork (млевена плута помешана са лепилом) енд капом, док је горњи део рукохвата код новог модела од EVA пене са такође rubbercork завршетком. 

Сви модели су лакши од претходника за 10-ак грама и по произвођачу бржи и осетљивији него икада. Претходни модел се показао као “best buy” најбоља куповина у својој класи, и један од штапова који ме је пријатно изненадио како уживо тако и на терену и који са задовољством користим, те од овог новог NANOFLEX PRO модела очекујем и више.” Међутим, уживо, штап није био у класи са моделом G2, а ни у класи са првом серијом. Педантна завршна обрада, иста снага и слична акција али много јефтинији изглед, и оно што је најважније : “downgrade” у смислу карбона бланка, са 30Т на 24Т . Уместо плуте на горњем делу рукохвата уградили су EVA пену која са поменутим rubbercork прстеном и остатком опреме на штапу, није пристајала штапу. Неупадљив натпис NANOFLEX PRO, исти тешки, и у то време одавно застарели модели проводника, плута нижег квалитета… Међутим, трећу генерацију је гурала стара слава претходних серија, али и мали број рекламација. Иако је DAM код ове серије уштедео на материјалу, показао се подједнако поузданим и снажним као и његови претходници.

О укусима не вреди расправљати, некоме је био леп, некоме не. Био је то исти универзалац за све и свашта од грабљивица, штап којим си могао од лаких воблера плиткоронаца, преко метала, главињара, џеркова, силикона да бацаш све и свашта и закачиш и извучеш све на обалу без проблема. Када сам видео како изгледа и прочитао карактеристике нове, четврте генерације NANOFLEX PRO+ 2022, једва сам чекао да ми падне шака.

Увозник DAM-а за Србију, Fishing World D.О.О., велепродаја риболовачке опреме, ми је послао модел дужине 2,7м и тежине бацања 30-80 грама који ми је требао за теже вараличарење на мојим теренима, пре свега смуђа и штуке, али и штап који се неће бојати ни сома, ако наиђе. Пренећу вам први утисак, “на сувом” који сам објавио на фејсбук страници портала Спортски риболов : “Нови NANOFLEX PRO+ 2022., 4. генерација култног модела. Дужина 2,7м, тежине бацања 30-80гр. Реално обележен. Међутим, код неких других брендова, ово би био 90 или чак 100 грамац. Велика резерва снаге. Унапређени бланк и опрема, редизајниран, лакши и рекао бих, бољег баланса од претходне серије. Осећа се скок са претходних 24TC на 30TC модул карбона бланка, уз то и проводници су лакши, тањих, квалитетнијих (и додао бих, савременијих) рамова и СИЦ-ева, (К типа, повијени на горе) плута и EVA одличног квалитета. Истиче се мат завршна обрада са унакрсно плетеним карбонским влакнима целом дужином бланка. Штап је оштрији, и нешто тврђи од претходника, и на сувом, неке „medium-medium fast“ акције. Врх се врло брзо смирује након трешења штапа. Енд капа од тзв. “rubbercork”, млевене, лепљене плуте. Обрада конуса наставака, лакирање, везивање проводника, педантно, све “у оси” и на свом месту. Пут овер спој на наставцима. Завршна обрада у рангу много скупљих модела. Доњи сегмент “ради” нешто мање него на шта смо навикли код претходног PRO-а, G2 и прве серије, који су били за нијансу спорији и мекши. Ово је ипак и даље универзалац, али рекао бих, нешто ближи џигу и лову силиконским варалицама у односу на претходнике. Навојни део рукохвата је од тврде EVA пене, украшен карбонским сепараторима и металним прстеном, који постоје и на доњем делу рукохвата. Још једна од разлика у односу на претходне моделе је и држач удице, тзв. VSS, који је од тврде пластике, има шарку (може се подићи и оборити по потреби) и за бланк га држи гума. Заменљив је у случају хабања и оштећења, и ово решење се све чешће виђа на новијим моделима штапова и код других брендова опреме за риболов. Укупно посматрано, много лепши детаљи него на претходном PRO моделу, и најважније то што је унапређен и бланк и опрема, а без разлике у цени у односу на претходни модел. Баланс са машиницом SAVAGE GEAR SG4 у величини 4000 готово идеалан. (на око прст, два, отприлике од горњег рукохвата, а машиница је иначе прилично лагана за своју величину, само 277 гр.).

Убрзо након престанка ловостаја на штуку, понео сам сву артиљерију за њу коју сам имао : DAM лептире од 3 па на горе, кашике EFFZETT, велике, дебеле шедове разних произвођача, SAVAGE GEAR-ove варалице, попут рецимо Da Bush-а, који је прошао убедљиво најбоље, уз DAM-ove CET-ове Стандард, у silver (сребрни)декору. Штуке су нападале бели и црвени DA Bush као помахнитале. Бацао сам углавном 14цм тежине 21 гр. и то је овај модел NANOFLEXA-а водио без и мало проблема и забацивао врло далеко и прецизно. Осећа се снаге у њему за још, и то скоро за још толико када је метал, или овакве комбиноване варалице – спинербајти у питању. Кашике од 20 до 35 гр. је водио на Дунаву, у дубини од 3 до 7 метара отприлике, при вишем водостају и бржој води, без проблема. Сигуран сам да може и на тежим и захтевнијим теренима и да му остане снаге за контру. На риби се понаша слично претходницима, одлично амортизује бегове и умара рибу, иако је дрил на SAVAGE GEAR-ovoj SG4 те покушаје бегова одрађивао глатко, те се мој нови NANOFLEX PRO+ није много мучио.

Друга серија NANOFLEXA, G2, је по мени уз ову најновију, четврту серију, била најбоља серија овог модела вараличараца (нову, четврту серију сматрам у ствари, унапређеном другом серијом, због истог 30TC нано карбона, али овог пута тзв. “X cross wrapped” – унакрсно плетеним и са бољом опремом (савременијим и лакшим проводницима и халтером, бољом плутом и EVA пеном од треће серије поготово) и лакшим и до 30 гр. од друге серије ових штапова, легендарне G2 серије, а од треће серије, PRO, у просеку лакши око 15-ак грама у зависности од модела, али пазите, све ово са истим балансом. Не вреди пуно реконструкција и редизајн неког модела ако је баланс лошији. Искуснији, старији вараличари ће рећи : боље нешто тежи штап али добро избалансиран, него лакши али који је у дебалансу. Штап је због начина израде последично оштрији и тврђи од претходника, али и даље универзалац. Акција је умерено брза. Важно за све који траже квалитетан, поуздан штап, цена је остала иста и врло повољна, или као што риболовци воле да кажу “много музике за мало пара”. Ако сте икада запитали ко ради ове проводнике у којима је угравирано слово “S”, у питању је “SEA GUIDE”  Precision Rod Components, фирма која производи проводнике и халтере од 1997. године, у риболовачкој индустрији врло цењен бренд и све заступљенији. Поред DAM-а, њихове проводнике користе и SAVAGE GEAR, Ron Thompson, и многи други познати брендови у свету риболовачке индустрије. Да вас подсетим, нанотехнологија је специфична технологија израде бланкова где се на нивоу молекуларне структуре додавањем нано честица („silica“ енг. у преводу : силицијум диоксид, је силицијум-оксид хемијске формуле СиО₂, који се најчешц́е налази у природи као кварц и у различитим живим организмима.) у основни карбон бланка и тако добијају невероватно снажни и оштри штапови за своју дебљину бланкова, њихових зидова и укупну тежину. Нанотехнологија је поље истраживања и иновација које се баве изградњом разних „ствари“ – углавном материјала и уређаја – на скали атома и молекула. Да бисмо упоредили величине које помињемо, рецимо нанометар је милијардити део метра: десет пута већи од пречника атома водоника. Пречник људске длаке је у просеку 80.000 нанометара. Што се џига тиче, уз конац дебљине 0,13, DAMCrosspower 4-Braid, (врло повољан конац на калему од 150 метара), реалног пречника и носивости, који не шкрипи превише и не пије воде, (мало је крут првих пар пецања, али временом омекша без претераног губитка премаза и боје), са обале сам сасвим лепо детектовао 12 гр. Сигуран сам да може и 10 гр. и да је то неки праг доње осетљивости, који је и иначе врло субјективна ствар, и зависи и од спољних фактора и остатка опреме а не само од унутрашњих, тј. од чула и “руке” риболовца (дебљине и карактеристика конца, терена, камен, муљ, песак, дубина, брзина воде, итд., монтаже, баланса штапа и дела где риболовац држи штап, чак и од материјала од којег је израђен рукохват итд.). Углавном сам користио скривене монтаже, и мењао силикон, од твистера дужине 3-4 инча, до шедова од 15-ак цм. Најтежа глава коју сам до сада водио била је 30 грама уз велике Savage Gear Cannibal-e и сличне шедове, али и велике, дебеле твистере разних произвођача. Рачунајте да је и сам силиконац те дужине тежак бар 10-ак, 15 грама. Овај модел NANOFLEXAје то водио без проблема. Бацао сам и главињаре, јурећи буцова али и покушавајући да измамим брку, и то углавном тежинама до 25-30 гр. Врло лепо забацује и мање тежине, рецимо лаке лептире вел. 2, воблере плитко и средњеронце од 7 до 9 цм… Прави универзалац, којим уз мало навике у почетку, можете вараличарити свиме што имате у торби. DAM NANOFLEX PRO+ са тежином бацања 30-80гр. је штап коме треба риба од бар 1,5 до 2кг да би бланк “прорадио”.  Не кажем да нема душе, напротив, већ да је јак, тврд, оштар штап који не опрашта тврда непца ни на већој удаљености, дубини са тежом варалицом, контром “из зглоба”, али није ни мотка. Са овим моделом, не морате бити “Индијанац” на обали који ослушкује и ишчекује ударац са свим нервима напетим у телу, попут праћке.

Наставиће се…

 

 

Komentari (0)