Пет одличjа за Србиjу на Светском сениорском купу у Бугарскоj

- Српски сениори освоjили сребро и четири бронзе на FZ Forza Bulgarian International Championship 2020, коjи jе од 2. до 4. октобра одржан у Софиjи -

 

 na FZ Forza Bulgarian International Championship 2020_Marija Sudimac.jpg

Сребро и четири бронзе, сjаjан jе скор Србиjе на турниру Светског сениорског купа, FZ FORZA Bulgarian International Championship 2020, коjи jе од 2. до 4. октобра 2020. одржан у Софиjи. Наjдубљи траг у главном граду Бугарске оставила jе Мариjа Судимац. Jош увек jуниорка по узрасту окитила се вицешампионском титулом у синглу изгубивши у фуналу од првог носиоца, домаће такмичарке Линде Зећири (2:0). На путу ка великом финалу наша репрезентативка узела jе меру другом носиоцу, Чехињи Катерини Томаловоj (2:1) у другом колу, те Бугаркама Тањи Ивановоj (2:0) и Калоjани Налбантовоj (2:0) у четвртфиналу, односно полуфиналу.

 

“Оваj турнир представља наjвеће искуство за мене у досадашњоj кариjери. Освоjила сам прву сениорску интернационалну медаљу у сингл конкуренциjи и речима не могу описати колико сам поносна на себе и на своj тим. После не тако доброг jуниорског турнира у Словениjи, вратила сам се ментално jача и успела да из тог искуства извучем само наjбоље и да радим на стварима на коjе су ми указали тренери. Посебно ми jе драго што сам успела да скоро све што сам радила и показем на овом турниру. Први меч против Томалове из Чешке jе био ментално исцрпљуљући, али сам успела да останем фокусирана до краjа и да однесем победу. Сваки меч након тога био ми jе изузетно тежак, и ментално и физички, али сам ипак успела да дођем до финала. У мечу за злато против себе сам имала врхунску противницу, Линду Зећири, а иако сам изгубила, била сам задовољна. Таj меч ми jе указао у ком правцу треба да наставим да тренирам и на чему треба да радим како бих достигла jош виши ниво. Овом приликом захвалила бих се свима коjи су пратили мечеве из Србиjе и подржавали ме, такође, тренерима коjи су били са нама на турниру и осталим играчима тима коjи су ме подржавали са трибина”, истакла jе Мариjа Судимац.

 na FZ Forza Bulgarian International Championship 2020_Srpski tim.jpg

Србиjа jе у Бугарскоj стигла и до медаље у мушком синглу. Режисер овог успеха био jе Борко Петровић, коjи се победама у мечевима против Бугара Николе Борисова (2:0) и Ивана Димитрова (2:0), те Словенца Гаспера Кривеца (2:0) пласирао у полуфинале и тако стигао до победничког постоља. У борби за финале поражен jе од Хрвата Луке Бана (2:0) коjи jе на краjу стигао и до трофеjа у Софиjи. Jуниорке Сара Лончар и Анђела Витман освоjиле су бронзу у женском дублу. У мечу, у коjем jе улог био одличjе, савладале су Бугарке Калоjану Налбантову и Михаелу Златанову (2:0) и тако се домогле четири наjбоља женска пара на турниру. На путу ка финалу поражене су од домаћих такмичарки Мариjе Делчеве и Христомире Поповске (2:0). У мешовитом дублу наша земља jе излила две бронзе. Jедно jе дело jуниора Михаjла Томића и Анђеле Витман, а друго сениорско-jуниорске комбинациjе Андриjа Додер, Сара Лончар. Томић и Витманова су до полуфинала стигли победама Данцем Рудигером Гнедтом и Словенком Уршком Полц (2:0) и Словенцима Jаком Иваничем и Ником Браjкович (2:0). У борби за финале изгубили су од Бугара Илиjана Стоjнова и Христомире Поповске (2:1), потоњих осваjача злата. У истоj рунди такмичења бољи од Додера и Лончереве били су Словенаца Михе Иванчића и Петре Поланц (2:0). У мешовитом дублу Србиjу су представљали и Игор Бjелан и Мариjа Судимац коjи су после победе над Бугарима Стиваном Николаевим и Герганом Павловом (2:0) поражени у четвртфиналу од Михе Иванчића и Петре Поланц (2:0).

 na FZ Forza Bulgarian International Championship 2020_Srpski tim (1).jpg

У женском синглу Сара Лончар jе стала у осмини финала, што jе био максималан домет и Луке Милића у мушком синглу у коjем jе jуниор Иван Ковачевић поражен на старту турнира. Игор Бjелан и Андриjа Додер, односно Иван Ковачевић и Борко Петровић изгубили су у борбама за пласман у четвртфинале мушког дубла.

 

“Желим да честитам свим нашим репрезентативцима на jош jедном изузетном наступу. Међутим, лично много важниjе од поновног осваjања медаља и резултатског померања кроз нове и раниjе незабележене успехе, а што jе и овде био случаj, jесте да српски бадминтон напредуjе прилично великим корацима. Остало jе да савладамо и последњу препреку, а то jе да се укључимо у борбе за медаље на наjвећим сениорским светским и европским такмичењима и искрено веруjем да ћемо ако овако наставимо, таj корак остварити у наредном релативно блиском периоду. Лекциjе овде су записане, а као и увек, jедва чекамо да се вратимо и наставимо са радом”, оценио jе учинак у Буграскоj Милан Барбир, главни тренер бадминтон репрезентациjа Србиjе, коjи jе уз помоћног тренера Драгана Антића, чинио стручни штаб Србиjе у Софиjи.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу српских сенира на турниру у Софиjи на коjем jе судила Мариjа Хинић.

 

Београд, 05. октобар 2020.                                                                          Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)