ПРОГРАМ ЗА ДАНЕ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2019.

ГО Гроцка и Центар за културу Гроцка

ПРОГРАМ ЗА ДАНЕ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2019.

„Уметност и забава

 

 Grocka.jpg

  1. КУСТОСКА ВОЂЕЊА Ранчићевом кућом, Легатом др Александра Костића, Грочанском чаршијом

 
- Ранчићева кућа у Гроцкој потиче с краја 18. века и заштићено је културно добро од великог значаја за Србију. Пружа увид у градитељство локалног поднебља чији је репрезентативни пример, еколошку градњу, традиционалне материјале, лепоту и вредности народног неимарства, као и присутност и место у данашњем времену.

- Легат др Александра Костића је музеолошка поставка ГО Гроцка у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој. Налази се у заштићеној амбијенталној целини „Грочанска чаршија“ – срцу старе вароши крај Дунава. Обухвата археолошке и палеонтолошке налазе проф. др Александра Ђ. Костића из Гроцке и Дубочаја, уз личне предмете који су поклон Војислава Вокија Костића, његовог сина.

- Грочанска чаршија је заштићена културно-историјска просторна целина од великог значаја за Србију, која својом архитектуром и визурама и даље пружа доживљај прохујалих времена. Значајнији сачувани објекти су Апостоловићева кућа из средине 18. века, Нишлићева кућа и Савића механе с почетка 19. века, а доминира Црква Свете Тројице, подигнута 1883. године на темељима старијег сакралног објекта.

Кустос: Зорица Атић, историчарка уметности, контакт: 064 647 3750; стручна вођења се заказују (у термину четвртком 12-14 часова).

  1. ИЗЛОЖБА „Моје окружење - уметност и забава“ у Ранчићевој кући и Acart бенд

Групна тематска дечја изложба „Моје окружење - Уметност и забава“ Центра за културу Гроцка биће отворена 20. септембра у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији установе. Жирирана изложба се реализује по конкурсном позиву, у циљу упознавања деце и младих општрине Гроцка са лепотом и вредностима окружења.

У наставку вечери наступа Acart бенд из Београда, а током трајања манифестације изложба је отворена за посете сваким даном сем недељом.

Место: галерија Центра за културу Гроцка - Ранчићева кућа, ул. Мајевичка 9 у Гроцкој
Термин: 20. септембар у 18.00 часова;

*Галеријски програм Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу.

  1. МУЗИЧКИ ПРОГРАМ „Музичка башта“

У амбијенту баште Ранчићеве куће, заштићеног културног добра грочанске вароши, атрактиван летњи музички и фестивалски програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка за „Дане европске баштине“ доноси следеће наступе:

- Shira U'tfila (сефардска музика), Београд;

Термин: 06. септембар у 20.00 часова

- Acart бенд (рок-етно), Београд;

Термин: 20. септембар у 20.00 часова

- Етно група Гергина (влашке изворне песме), Неготин; 

Термин: 27. септембар у 20.00 часова

Место одржавања: Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој.

*„Музичку башту“ Центра за културу Гроцка подржали су Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум у Београду.

  1. ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „Ликовно путовање“

Ликовна радионица Центра за културу Гроцка намењена је за основце општине Гроцка.Овогодишње ликовне радионице посвећене културном наслеђу са темом „Уметност и забава“ у периоду 16.09 - 04.10.2019. године, одржавају се за узраст 7-11 година на три локације - у Гроцкој, Врчину и Калуђерици: 

- ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој - радионицу води Марион Дедић, дипл. сликарка. Термини: средом и петком од 14:00 до 15:30 часова.

- ОШ „Милоје Васић“ у Калуђерици - радионицу води Мика Ловре, дипл. сликарка. Термини: уторком и четвртком од 15:30 до 17:00 часова.

- ОШ „Свети Сава“ у Врчину - радионицу води Невена Марковић, мастер примењени уметник, графичар. Термини: четвртком и петком у међусмени.

*Ликовну радионицу Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу.

  1. АРХЕОЛОШКА РАДИОНИЦА

Археолошка радионица Центра за културу Гроцка је намењена за полазнике основношколског узраста, а реализоваће је у периоду септембар - новембар 2019. године кустоси Музеја града Београда, археолози др Милош Спасић и Драгана Стојић. Кроз игру и практичан рад на терену полазници ће се упознати са археолошким ископавањима и истраживањима, као и локалитетима и богатом културном баштином у окружењу. 

*Археолошку радионицу Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу.

  1. ИЗЛЕТ „ЛИНИЈЕ КУЛТУРЕ и обилазак баштине у Гроцкој

у сарадњи са Туристичком организацијом Београда

Полазак је 25. септембра у 08h са аутобуског стајалишта на Тргу Николе Пашића, а повратак у 17h. Опис излета: обилазак општине Гроцка обухвата посету Археолошког налазишта „Бело брдо“ у Винчи, Ранчићеву кућу, заштићену амбијенталну целину „Грочанска чаршија“, Легат др Александра Костића у Грочанској чаршији, Касно римској гробници у Брестовику, Манастир Рајиновац у Бегаљици, Агино брдо у Гроцкој - видиковац ресторана „Виногради“, Коњички клуб у Гроцкој.

Термин: 25. септембар 2019. године. Контакт: Зорица Атић, 064 6473 750. 

Обавезна пријава у ТИЦ-у Туристичке организације Београда, тел. 011 26 35 622, Кнез Михаилова 56.

 

  1. КЊИЖЕВНО - ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ

Трибински програм Центра за културу Гроцка бухвата предавања и књижевне вечери намењене широј публици. Издвајамо:

- „Љубавни живот на двору Обреновића“ - трибина Смиљане Попов, ауторке и уреднице емисије „Београд за почетнике“. Гост трибине: Милорад Стокин, академски музичар, пасионирани истраживач прохујалих времена; термин: субота 28.09. у 18 часова; 

- „Грочанска чаршија на Цариградском друму“ - трибина Центра за урбани развој(термин ће бити накнадно назначен).

Место: Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој (у случају кише, програм ће бити одржан у сали општине Гроцка, Бул. ослобођења 39).

8.САЈАМ ЗИМНИЦЕ „Јесења кухиња“ на Грочанској чаршији

Градска општина Гроцка у сарадњи са ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка организује четврти по реду Сајам зимнице под називом „Јесења кухиња“. Сајам се одржава на заштићеној амбијенталној целини „Грочанска чаршија“ крајем септембра – почетком октобра 2019. године, праћени културно-уметничким садржајима (термини ће бити накнадно опредељени).


Напомена: Учешће у програмима је бесплатног карактера.

 

--

Зорица Атић

 

Директор и главни и одговорни уредник

Tagovi

Komentari (0)