Први ЦД Београдске филхармониjе са Фелцом 

 

felc i praunuk kompozitora Glijera.jpg 

 

Обjављен jе први ЦД Београдске филхармониjе и шефа-диригента Габриjела Фелца, снимљен за међународно тржиште - немачку издавачку кућу Драjер-Гаjдо, и то са монументалном симфониjом „Иља Муромец“ Раjнхолда Глиjера. 

 

Музички разговори са Габриjелом Фелцом – кратки концерти у дневном термину, били су посвећени представљању овог издања (среда 5. децембар). Публику коjа jе долазила у Београдску филхармониjу дочекала jе музика са првог заjедничког ЦД-а оркестра и шефа-диригента. Специjално овим поводом био jе присутан праунук Раjнхолда Глиjера, господин Кирил Новоселски коjи се стара о заоставштини композитора.

 

„Ова дивна музика коjу сте чули jе са нашег првог заjедничког издања. Велико ми jе задоволјство да вас обавестим да jе обjављен ЦД Београдске филхармониjе са ремек-делом Раjнхолда Глиjера, симфониjа „Илја Муромец“ и то за немачку издавачку кућу Драjер Гаjдо. Веома сам поносан на оваj снимак коjи сматрам одличним, а посебна ми jе част да поздравим праунука чувеног композитора коjи jе специjално овим поводом присутан“, рекао jе Фелц на почетку Музичких разговора и свечано уручио ЦД композиторовом потомку.

 

sef dirigent Felc potpisuje prvi CD sa BGF.jpg

 

Београдска филхармониjа и Фелц су приредили велику балканску премиjеру симфониjе „Иља Муромец“ 2. марта 2018. године на Коларцу. Бахтрек - наjвећи светски портал за критику, jе таj концерт оценио са максималних пет звездица као догађаj коjи ће се дуго памтити. Одмах након премиjере, филхармоничари и Фелц су ушли у компликовани процес снимања и забележили ово дело.

 

Снимак Глиjерове симфониjе jе велико освежење за тржиште на коме до сада постоjи свега десетак издања, међу коjима Бафало симфониjског оркестра са Џоен Фалетом, Филхармониjског оркестра Би-Би-Сиjа са Едвардом Даунсом, веома стари снимак Ференца Фрикшаjа за Доjче Грамофон и у доста скраћеноj верзиjи Филаделфиjског оркестра са Штоковским.

 

„Оркестру jе потребан компакт диск као своjеврсна оцена нивоа на коjем се налази. То jе за нас веома важно и поносан сам што jе на нашем првом заjедничком издању Глиjерово дело. Дуго сам трагао за овим решењем jер нам jе потребно квалитетно и интересантно дело али коjе представља изненађење и нешто ново на тржишту. Ово jе велика шанса за оркестар зато што jе издавачка кућа за коjу снимамо веома заступљена на америчком и jапанском тржишту“, рекао jе Габриjел Фелц коjи jе за Драjер-Гаjдо до сада обjавио 17 ЦД-ова, што jе за диригента његове генерациjе импресивно достигнуће.

 

 

https://www.dreyer-gaido.de/

 

 

Tagovi

Komentari (0)