Промоција књиге Руска балетска уметност у Београду

У оквиру обележавања сто година Балета Народног позоришта, у четвртак, 8. јуна, у 18 часова у Музеју Народног позоришта, биће представљена књига „Руска балетска уметност у Београду" др Марије Петричевић. 

 Promocija knjige.jpg

У програму ће учествовати проф. емеритус Светозар Рапајић, проф. др Надежда Мосусова и балерина Марија Јанковић.

Предмет ове књиге представља истраживање уметничког и педагошког деловања уметника руске емигрантске провенијенције, који су учествовали у формирању, расту, дометима и развојном напретку Балета Народног позоришта у Београду у периоду од 1920. до 1944. године.

Професор Рапајић написао је у предговору да је ауторка поред основних биографских података, детаљно обрадила уметнички допринос сваког од уметника руског порекла, као и критичке осврте из тадашње штампе. 

„С обзиром да су многи од њих били вишеструко ангажовани, одвојено је приказан њихов допринос као играча, кореографа-редитеља и педагога. Поред тога обрађени су и руски уметници из других области, који су допринели остварењу балетских представа: диригенти, сценографи и костимографи. Такође је приказан и рад гостујућих кореографа руског порекла, као и гостовања светски знаменитих играча, као што су били Ана Павлова, Тамара Kарсавина и брачни пар Kлотилда и Александар Сахаров”, навео је господин Рапајић.

Према његовом мишљењу, Петричевићева је успела да разјасни и потврди да су руски уметници својом делатношћу допринели не само рађању и конституисању београдског Балета, него и развоју домаћих балетских снага, као и стварању оригиналног балетског, тачније кореографског стила и утемељењу домаће балетске сценографске и костимографске уметности.

 

Улаз на промоцију је слободан

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)