Проглашен Дан жалости за подручје општине Мали Зворник

Одлуком Председника општине Мали Зворник, уторак 29.09.2020. године, је проглашен Даном жалости за подручје општине Мали Зворник.

dan-zalosti-29-09-2020.jpg 

Дан жалости се проглашава због трагичне смрти пилота мајора Дејана Крсника и капетана прве класе Звонка Васиљевића из 101. ловачко-авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде РВиПВО Војске Србије.

Одлука о проглашењу дана жалости се доноси на основу члана 16. Закона о обележавању дана жалости на територији Републике Србије (“Службени гласник РС” број 101/2005 и 30/2010 ) и члана 65.став 1.тачк 19. Статута општине Мали Зворник ( “Службеном листу општине Мали Зворник”, бр. 21/18 ).

Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Републике Србије, односно заставу општине Мали Зворник спусте на половину јарбола, односно копља.

У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.

Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије, односно заставу Општине Мали зворник и застава спортских клубова. Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршен тако давања поштом и минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости. Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Tagovi

Komentari (0)