Процес формирања Савеза градова и општина за Срију без ГМО

Jавно окупљање "Србиjа без ГМО" одржано jе 18. маjа у крагуjевачком Великом парку четврту годину у низу, као део међународне акциjе "Марш против Монсанта", а сада и против Баjера, немачког гиганта коjи jе купио ову америчку корпорациjу. Скупови “Србиjа без ГМО” одржани су истовремено и у Београду, Нишу и Сремскоj Митровици, као и у Требињу и Бjељини, а организатори су били: Друштво српских домаћина, Савез пољопривредних инжењера и техничара Србиjе, УГ "Ко нам труjе децу" и "Здрава Србиjа", Еколошки покрет Ниша и крагуjевачки портал Првипрвинаскали.цом

 

15581957736657_prvi_prvi_na_skali_zahtev_iz_kragujevca_formirati_savez_opstina_i_gradova_za_srbiju_bez_gmo.png

Покрет "Србиjа без ГМО" залаже да наша држава остане без генетички модификованих организама - организама чиjи jе генетички материjал промењен методама биотехнологиjе, како их дефинише Закон, важећи од 2009. године, поручио jе у Крагуjевцу Деjан Милошевић, у име организатора. Законити изузетак jе када су ГМО намењени за медицинску употребу и експерименте.

ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ СРБИJЕ ПРОТИВ ГМО КАО И РЕГИОНИ ЕВРОПЕ

Оставимо земљу наших предака нашоj деци без ГМО - порука jе коjу носи Декларациjа против ГМО, од 2013. године усвоjена у већини од 136 градова и општина Србиjе, а међу њима jе и Крагуjевац. Иза документа коjим локалне самоуправе поручуjу да не желе ГМО на своjоj териториjи стоjи више од 7.000 наjдиректниjих представника грађана - одборника. Локалне самоуправе коjе се опредељуjу да остану териториjе без ГМО представљаjу већинску Србиjу, преко 77% укупне териториjе и више од 84% укупног становништва. 

Такозвани ГМО-фрее регионс - региони без ГМО постоjе широм Европе, има их на хиљаде. У Хрватскоj jе 21 жупаниjа донела одлуке да су подручjа слободна од ГМО. Жупаниjе имаjу статус "ГМО-фри" и своjу званичну Заjедницу, а саставни део њихових активности jе инициjатива "Алпе Адриа - региjа слободна од ГМО" коjа се заговара и у европском парламенту, чуло се на скупу. 

У Уставу Мађарске стоjи да ће та држава да промовише остваривање права... обезбеђуjући да њена пољопривреда остане без иjедног генетички модификованог организма. Њихов министар пољопривреде jе 2015. изнео став Мађарске да цела ЕУ треба да буде зона без ГМО. Покренута jе инициjатива за стварања алиjансе земаља чланица ЕУ без ГМО.

Исте године посланици Европског парламента изгласали су закон коjи омогућава земљама чланицама да ограниче или потпуно забране ГМО на своjоj териториjи - и то са 69% гласова ЗА. Епилог jе био - 19 земаља ЕУ jе забранило узгоj ГМО. Све су то економски снажниjе земље од Србиjе, а одлуку нису доносиле из некаквог страха, већ рационално - из интереса. У Европи се примењуjе принцип предострожности, као водећи приступ за прекогранично кретање ГМО.

Ови подаци су наведени, истакао jе Милошевић, да би била реално сагледана позициjа Србиjе коjа ниjе отргнута ни од региона, нити од континента коjем припада - сасвим jе супротно. Бити против ГМО jе тако европски, а срж српског и европског проблема налази се у САД где се ГМ храна проглашава еквивалентном конвенционално произведеноj храни.


15581986913723_prvi_prvi_na_skali_zahtev_iz_kragujevca_formirati_savez_opstina_i_gradova_za_srbiju_bez_gmo_-_mars.png

ОДБРАНА ПРЕХРАМБЕНОГ СУВЕРЕНИТЕТА

Са скупа jе упућена порука "онима коjи као законодавна и извршна власт представљаjу грађане, али и онима коjи би хтели да заузму ту позициjу" да бране прехрамбени суверенитет Србиjе jер jедино тако може да се сачува оно што имамо - попут семена. Затражено jе да се строг Закон о ГМО примењуjе jеднако строго. 

Уредник портала ППНС, награђеног за рад о ГМО 2015, рекао jе окупљенима да jе забрињаваjуће када се од Министарства здравља, распитуjући се о контроли хране за децу, сазна да се "ГМО не контролише у основним контролама на здравствену исправност – контролише се само када постоjе индикациjе". Или, када се откриjе да jе по Закону о ГМО у Србиjи забрањено око четири тоне пошиљака, али да jе контролисано тек 4-7% од 2013. до 2017. Додатни проблем са ГМ семеном jе "пратећа роба" - глифосат. Та активна материjа хербицида подстиче наслеђивање болести - закључак jе студиjе из априла 2019. коjа jе обjављена на порталу.

15581990985131_prvi_prvi_na_skali_zahtev_iz_kragujevca_formirati_savez_opstina_i_gradova_za_srbiju_bez_gmo_-_pek_gora.png

Са друге стране, за похвалу jе када се сазна да jе због утврђеног присуства генетске модификациjе, увоз меркантилне соjе забрањен предузећима Делта аграр, Раjфаjзен аграр Србиjа и Микрос jунион из Београда, као и новосадскоj фирми Треjдинг тим, што jе наведено у одговору Управе за заштиту биља при Министарству пољопривреде. 

Окупљенима у Великом парку сапштено jе да jош jедан конкретан захтев проистиче из Декларациjе против ГМО - то jе удруживање у Савез општина и градова ЗА СРБИJУ БЕЗ ГМО, а потом приступање Савеза Европскоj конференциjи региона слободних од ГМО. 

15582510951661_prvi_prvi_na_skali_srbija_bez_gmo_promovisana_u_berlinu.png

Србиjи су та врата широм отворена, без условљавања, а први корак већ начињен - септембра прошле године на Конференциjи европских региона без ГМО у Берлину представљена jе "Србиjа без ГМО". То су учинили стручни сарадници портала, доц. др Татjана Бранков и проф. Миладин М. Шеварлић. Србиjа jе добила пуну подршку, на саjту европских региона без ГМО осванула jе презентациjа "Србиjа без ГМО", чиме jе постала глобално доступна и препознатљива.

15581987063569_prvi_prvi_na_skali_zahtev_iz_kragujevca_formirati_savez_opstina_i_gradova_za_srbiju_bez_gmo_-_smilje_i_mihajlo.png

У међувремену jе стигла и званична позивница за придружење, па jе сада држава на потезу. Шта ће се предузимати по том питању биће предмет обjава наредних годину дана на порталу, а медиjима ће бити достављане ове информациjе од jавног значаjа, наjавио jе покретач портала.

Ставови стручњака коjи се залажу за Србиjу без ГМО, на коjе jе упућен портал ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ:

Први део скупа код фонтане у Великом парку завршен jе песмом Љубивоjа Ршумовић "Зар ћемо дозволити", стихове jе казивао млади глумац Михаjло Милошевић. Уследила jе шетња коjа се одвиjала до Спомен-музеjа "21. октобар". Пре званичног дела, окупљени су уживали у програму Српског ансамбла "Смиље".Ову акциjу у Крагуjевцу подржали су, поред осталих, УГ "Еко камп фан", Планинарско-еколошки клуб "Гора", УГ "Бирам Крагуjевац" и Еколошко-истраживачко друштво "Младен Караман". Техничку реализациjу скупа омогућили су: Дак мjузик шоп, Дуо дигитал медиа, Лавиринт и ЦТ медиа.

 

Tagovi

Komentari (0)