ПРОГРАМ МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ У ОКТОБРУ 2023

Скоро 95 година након путовања истакнутог уметника Растка Петровића по Африци, његов чувени путопис „Африка“ обjављен jе у издању Службеног гласника из Београда. Поред визуелног материjала и оригиналног текста „Африке“ из 1930. године, књига нуди тумачење историjског оквира, књижевног и ликовног стваралаштва и заоставштине jедног од наших наjзначаjниjих авангардних стваралаца. Тим поводом, у среду, 4. октобра у 18 часова, у Музеjу афричке уметности одржаће се разговор у коjем учествуjу: историчар др Немања Радоњић, етнолог-антрополог проф. др Сенка Ковач, унук Растка Петровића Милош Коларж и уредница издања Гордана Милосављевић Стоjановић. Разговор ће модерирати виши кустос Музеjа Александра Продановић Боjовић.

Naslovna strana knjige Afrika small.jpg

Тренутно актуелна изложба Уметност, упркос свему – савремена афричка уметност из збирке Илиjе Губића“ по први пут jе нашоj средини представила углавном младе уметнике из источне Африке. Овом приликом jе представлјено 14 уметника из Судана, Мозамбика, Уганде и Руанде који у свом изразу ревитализују како сопствено културно наслеђе, тако и оно глобално, афрополитско које одражава различите технолошке и економске тековине савременог доба. Пре затварања, посетиоци ће бити у прилици да самостално посете изложбу до 8. октобра, а посебно издваjамо два вођења кроз поставку и то у недељу, 1. октобра у 11 часова – када ће Илиjа Губић, почасни конзул Србиjе у Руанди и колекционар савремене афричке уметности, испричати нешто о својој афричкој збирци, уметницима и радовима који су представлјени на изложби; као и у недељу, 8. октобра у 11 часова, када ће са публиком кроз изложбу прошетати и направити осврт ауторка поставке, антрополог Александра Гачић. Такође скрећемо пажњу на то да ће се у оквиру „Недеље у МАУ“, у недељу 1. и недељу 8. октобра са почетком у 11 часова, паралелно са вођењима одржати радионица за децу коjа тематизуjе имигонго мотиве специфичне Руанду. Деца коjа се приjаве за радионицу, прво ће са кустосима прошетати кроз изложбу „Уметност упркос свему“, а затим се посветити изради своjих радова.

Umetnost uprkos svemu_MAU.jpg

Посебно желимо да издвоjимо и редован бесплатанпрограм Музеjа – МАУ за све, сви у МАУ коjи се организуjе сваког првог четвртка у месецу и коjи jе осмишљен посебно за стариjу популациjу наших суграђана. Основна идеjа jесте приближавање изложби и тема из области афричког наслеђа и културе кроз садржаjе коjи укључуjу предавања, разговор, креативну радионицу и дружење. Овог четвртка, 5. октобра од 10 до 12 часова, посетиоци ће заjедно са кустосима ући у тему застава афричких земаља, њиховог дизаjна, основне симболике и промена коjе су претрпеле кроз време и услед различитих друштвених збивања.

MAU za SVE.jpg

За више информациjа о програмима у Музеjу можете посетити наш саjт www.мау.рс или позвати нас на 011/2651-654.

 

Tagovi

Komentari (0)