Преминуо Владимир Величковић, члан ван радног састава САНУ

Један од најзначајнијих српских  сликара Владимир Величковић, члан ван радног састава САНУ,  преминуо је данас, 29. августа, у Сплиту,  у 85. години. 

 Velickovic.jpg

Владимир Величковић рођен је 1935. године у Београду. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1960. и био сарадник мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу (1962- 1963). Прву самосталну изложбу одржао је 1963. године. Од 1966. живи у Паризу, где је 1983. године почео да ради као професор на École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

 

Године 1985. изабран је за члана ван радног састава Српске академије наука и уметности, а његова приступна академска беседа била је импресивна изложба у Галерији САНУ 1986. У истој галерији приредио је још две велике изложбе (2002. и 2013. године). 

Владимир Величковић  је носилац ордена Легије части (реда витеза) и највишег француског признања у области културе и уметности Commandeur dans l'ordre des arts et des lettres. У Француску академију лепих уметности (l'Académie des Beaux Arts de l’Institut de France) примљен је 2005. године.

 

Реализовао је више од сто самосталних изложби у многим градовима света. О раду Владимира Величковића снимљено је 12 документарних филмова и објављено 15 монографија.

Његова дала се чувају у бројним јавним и приватним колекцијама у Аргентини, Аустрији, Белгији, Бразилу, Венецуели, Великој Британији, Грчкој, Данској, Ирану, Италији, Јапану, Немачкој, Норвешкој, Пољској, Словачкој, САД, Финској, Француској, Холандији, Чилеу, Шведској, Швајцарској, земљама бивше Југославије и Србији.

 

Својим делом и делатношћу дао је велики допринос активностима САНУ, посебно у оквиру Одељења ликовне и музичке уметности. Оставио је трајни белег у области културе и уметности Србије и њене афирмацији у светским размерама.

 

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)