Премијера представе Наш разред

Премијера представе „Наш разред" Тадеуша Слобођанека, у режији Татјане Мандић Ригонат, 9. априла на Сцени „Раша Плаовић“

Представа „Наш разред”, по тексту Тадеуша Слобођанека, у режији Татјане Мандић Ригонат, биће премијерно изведена 9. априла (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду.

 Naš razred (11).jpg

Чувени комад савременог пољског аутора, чији је значај потврђен кроз бројне поставке на сценама широм Европе и света, превела је Бисерка Рајчић.

Татјана Мандић Ригонат потписује адаптацију и избор музике, а у уметничком тиму су и Бранко Хојник (сценограф), Ивана Васић (костимограф), Ирена Драговић (композитор), Игор Kоруга (сценски покрет), Јелена Тврдишић (видео рад) и др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Овај вишеструко награђивани текст овенчан је, између осталог, и најзначајнијом пољском  књижевном наградом „Нике“ и то је једина драма која је добила поменуто признање у његовој двадесетогодишњој историји.

Представа „Наш разред“, прати судбине десеторо другарица и другова, Пољака и Јевреја, кроз деценије двадесетог и двадесет првог века.

Kомплексне ликове ове трагичне приче дочараће Нина Нешковић (Зоха), Сузана Лукић (Рахелка/ Маријан), Јелена Благојевић (Дора), Вучић Перовић (Ришек), Недим Незировић (Владек), Петар Стругар (Зигмунт), Данило Лончаревић (Хењек), Драгану Секулић (Јакуб Kац), Душан Матејић (Абрам) и Јован Јовановић (Менахем).

Према мишљењу Татјане Мандић Ригонат, Слобођанекова драма је снажан уметнички облик велике лепоте и снаге.

„У времену у којем живим, времену нових облика тоталитаризма, травестираног и огољеног фашизма, времену које подстиче насиље у разним облицима, времену политичких злоупотреба историјских чињеница, негирања и прогона истине, величања злочина и злочинаца, она је снажан позив да преиспитујемо савест, да размишљамо о кривици и одговорности. У екипи је млада глумачка подела. Данашње, младе генерације нису одговорне за злочине почињене у прошлости у наше име. Али, јесте, сваки је човек одговоран за то како се односи према злочину и према прошлости која, очигледно није прошлост, него жива рана која не може да зарасте док год се истина прогања, бежи се од ње или се негира“, сматра Татјана Мандић Ригонат.

Музику изводе Владимир Гурбај (кларинет), Никола Драговић (виолина) и Иван Мирковић (хармоника, клавир).

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)