Премијера представе аТМосфера вршачког позоришта

У Народном позоришту „Стерија“ у Вршцу у петак, 10. фебруара биће изведена тројезична представа под називом „аТМосфера“, која је завршница вишемесечног процеса рада који је у виду радионице „Банат у Европи“ покренуло НАционално позориште из Темишвара у оквиру пројекта „Темишвар- европска престоница културе“. У радионици су учествовали  млади драматурзи из Србије, Мађарске и Румуније - Никола Станишић (Вршац,Србија), Андреја Урсуа (Темишвар,Румунија) и Ана Варшањи (Сегедин,Мађарска). Народно позориште „Стерија“ је такође дало подршку овом пројекту, па су глумице вршачког театра Моника Болдовина Бугле и Тамара Тамчи Тоскић такође имале прилику да буду део овог мултикултуралног процеса рада који је резултирао поменутом представом чија је премијера изведена 18. децембра 2022. на сцени Народног позоришта „Михај Еминеску“ у Темишвару (Румунија).

4.jpg

Вршачке глумице тумачиле су ликове које је осмислио Никола Станишић - ликове баке и унуке, полазећи од упознавања, неприхватања навика једна друге, до помирења са судбином, док се прича Ане Варшањи бави ликовима које сплетом околности судбина повезује и који на веома специфичан начин сазнају тужне околности које ће их заувек променити. Оно што је заједничко свим причама је да повезују регион, погледе на живот, креативно искуство и емотиван начин који је одабран да се прикажу различити односи између блиских људи. Управо ти њихови односи заувек мењају њихове будуће животе.

Овај несвакидашњи процес рада који је ујединио ствараоце из три европске земље чији су се представници срели у Банату, водио је румунски редитељ Гаврил Пинте.

Народно позориште „Стерија“ овим датумом обележава 78. година од постојања, с тим што ће ове године прослава бити из два дела: први је на сам датум оснивања позоришта, а други ће бити почетком марта, када се очекује премијера Молијеровог „Дон Жуана“ у режији госта из Македоније Андреја Цветановског, када ће ова кућа представити и нову техничку опрему коју је добила на Покрајинском конкурсу Секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама.

Tagovi

Komentari (0)