Премијера: Опера Ђакома Пучинија МАНОН ЛЕСKО

Опера Ђакома Пучинија МАНОН ЛЕСKО, премијере:

Среда, 26. фебруар у 19.30, Народно позориште у Београду

Субота, 29. фебруар у 19.30, Велика сцена Опере и театра Мадленианум

 0O3A0714  1-min.jpg

Трећа копродукција приватног и државног театра, и једина два оперска театра у Београду, Опере и театра Мадленианум и Народног позоришта у Београду, након успешних копродукција опере Дон Ђовани и балета Хазарски речник – ловци на снове, пред публику доноси велико оперско дело италијанског композитора Ђакома Пучинија – оперу Манон Леско.

0O3A0614 1-min.jpg

Придружујући се прослави 100 година постојања опере у Србији, Опера и театар Мадленианум је са својим партнером, Народним позориштем у Београду, за ову прилику ангажовала врхунски ауторски тим из Италије предвођен редитељем Пјер Франческом Маестринијем. Веома велики оркестар предводи диригент Стефано Романи, за преко 250 раскошних костима заслужан је костимограф Лука Дал Алпи, а монументална сценографија је дело Алфреда Троизија. На данашној конференцији за медије управница Народног позоришта Ивана Вујић је истакла задовољство што се се склопиле повољне околности да се ангажује овакав тим врхунских уметника, захваљујући и копродукцији за Мадленианумом, јер су они већ светски познати по својим поставкама, искрени су заљубљеници у оперу и добри познаваоци Пучинија, а нарочито опере Манон Леско. Представу ће после као диригент “наследити” Ђорђе Павловић.

 0O3A0624  Jasmina Trumbetas i Nebojsa Babic-min.jpg

Манон Леско, уз свој веома чудан и контроверзан пут настанка либрета опере, кога су писала чак четири либретиста, а настао је по утицајном роману из 18. века Абеа Превоа Прича о Витезу Де Гријеу и Манон Леско; такође је позната и по куриозитету да је ово први Пучинијев „хит” и једина његова опера која на својој премијери у Театру Ређио, у Торину, 1893. године, није била оспоравана. Манон Леско је Пучинија поставила међу врхунске светске композиторе, иако је само девет година раније француски композитор Жил Масне компоновао и извео оперу са истим насловом и на исту тему. Пучини је у причу увео нови ниво искрене емоције и ток мелодије, а уз то је створио једну од архетипских оперских хероина, која и данас очарава публику.

0O3A1109  1-min.jpg

Велики ансамбл ове опере у којој учествују солисти, хор и оркестар Народног позоришта у Београду преводи Јасмина Трумбеташ Петровић, директорка опере НП, а алтернацији су Сања Kеркез (пева премијеру у Мадлениануму) и Ана Рупчић, Леско брат Манон је Небоша Бабић (пева обе премијере), у алтернацији Вук Зекић и Владимир Андрић. Витез де Грије је Јанко Синадиновић. Жерон де Равоар је Драгољуб Бајић, у алтернацији Михаило Шљивић (пева у Мадлениануму) и Александар Стаматовић. Учествују још и следећи солисти: Милан Обрадовић, Вук Радоњић, Дарко Ђорђевић, Синиша Радин, Милан Панић, Наташа Рашић, Ивана Живадиновић, Михаило Оташевић и Лука Пређа.

Манон Леско је једна од најкомплекснијих улога оперске литературе. Она је по мени најлепша жена представљена у једној опери. Ово тврдим на основу њеног описа из Превоовог романа и због свих недаћа које је изазвала њена лепота, њена мешавина урођене елеганције и природне наивности, уз њену похлепу и, нарочито, похлепу њеног брата. Пронаћи данас особу која јој је слична је веома тешко, поготову зато што се у последњих неколико деценија десила ова луда и никад раније виђена размена информација, што је изазвало радикалне промене у животима обичних људи. Уколико бих морао да поредим Манон са било којом особом блиском нама, вероватно бих одабрао некога попут Мерилин, због њене способности да ступи у интеракцију са обичним и са славним људима, као и због њене трагичне судбине, речи су редитеља Пјер Франческа Маестринија.

 

                                                                      МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)