Представљен пројекат изградње метроа у Београду – BГ:воз до Врчина и Умчара?

metro.jpg 

 

На Макишком пољу већ постоји неопходна инфрастуктура за почетну станицу метроа и зато је, између осталог, то место одговарајуће за почетак реализације тог пројекта, каже Том МекЕлигот, стручњак за јавни градски првоз из компаније WSP, која је израдила мастер план саобраћајне инфраструктуре града.

МекЕлиот је данас у Старом двору представио пројекат изградње метроа, чија би прва линија, према ранијим најавама, ишла од Макишког поља до Аде Хује.

Он је навео да је Макишко поље важно због изградње инфраструктуре које је потребна за одржавање.

„Тамо има довољно простора за ‘park and ride’ (паркирај и вози) који ће да прими саобраћај пре него што уђе у најоптерећеније делове града“, рекао је Елигот.

Не слаже се са тврдњама да Макишко поље није право место за почетну станицу метроа, наводећи да је то место изузетно важно на „дуже стазе“ због развоја града и кад се има у виду изградња помоћне инфраструктуре за одржавање метроа.

Према речима градоначелника Београда Синише Малог, изградња прве линије метроа почеће 2020. године, биће пуштена у рад 2022. године, а новац за то је обезбеђен.

Како је рекао, планирање и изградња метроа није политичка тема, већ колосалан пројакат од националног значаја о „којем једино стручњаци могу да доносе коначне одлуке“.

Представљању пројекта метроа присуствовао је и председник градске општине Гроцка, Драгољуб Симоновић који је након скупа истакао да ће ангажовати стручњаке који ће у наредних неколико месеци извршити анализе могућности и оправданости да се будућа линија 2 БГ:воза која ће саобраћати од Панчевачког моста до Ресника у каснијим фазама развоја продужи до Умчара након реконструкције пруге Ресник – Мала Крсна која ће се реализовати у наредних годину дана.

  • На тај начин ћемо грађанима Врчина и Умчара пре свега, али и насеља која се на њих наслањају омогућити један брз, удобан алтернативни начин везе са градом јер ће након реконструкције пруге бити створена могућност да се до Вуковог споменика путује само 25 минута, што се не може поредити са инфериорним аутобуским превозом. Овај потез је само идеја за чију оправданост тек требамо извршити анализе – изјавио је председник Симоновић

Tagovi

Komentari (1)

Lepo

Dragon011 | 04.04.2018. 14:46

Zivi bili pa videli

Odgovori

Zivi bili pa videli


Nenad94 | 04.04.2018. 14:46

Slažem se sa vama