Предавање проф. др Војислава Јелића - Прошлост, садашњост, будућност

У среду, 2. октобра 2019. године са почетком у 18.00 часова у холу Галерије Куће Војновића, Цара Душана 3, проф. др Војислав Јелић одржаће предавање са темом "Прошлост, садашњост, будућност".

Screen Shot 2019-09-25 at 1.48.33 PM.png 

"Појмови прошлост, садашњост и будућност само на први поглед нису спорни када је реч о њиховом међуодносу. Проблеми настају у тренутку када поставимо питање њиховог разграничења. А то значи трагамо за одговором где се прошлост завршава у односу на садашњост, с једне, и где или када почиње будућност у односу на садашњост, с друге стране?"

 

Војислав П. Јелић, редовни професор на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета у Београду. У овоме звању је од 1999, а за предмет Историја хеленске књижевности. Осим на основним ангажован је и на мастер и докторским студијама на којима, поред Античке књижевности, држи изборне предмете из Античке и српске реторике и омилитике. Наведене изборне предмете слушају студенти Филозофског, Учитељског и Православног богословског факултета.

Објавио је велики број научних и стручних радова и велики број књига. Новије су: Стерија и Квинтилијан, Матица српска, 1988;  Афтоније, Прогимназмата, Београд, САНУ и Матица српска, 1997; Античка и српска реторика,  Београд, 2001 (на конкурсу Министарства за културу, откупљене су за библиотечки фонд Србије); В. Јелић, Р. Радић, Живети у средњем веку (Хрестоматија средњовековних текстова I), Бања Лука, 2005; Трагови реторике, Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Институт за теолошка истраживања, Београд, 2011.

Тренутно је ангажован на пројекту Хришћанска култура на Балкану у средњем веку: Византијско царство, Срби и Бугари од 9. до 15. века.

Учествовао је на многим до сада одржаним међународним и националним   научним скуповима.

Од 1998-2000. био је продекан за наставу на Филозофском факултету у Београду.Обављао је и дужност декана у периоду 2015-2017.  На истом Факултету, у току два мандата, био је  управник Одељења за класичне науке.

 

Улаз је слободан.

Tagovi

Komentari (0)