Предавање: Енергија графа - од хемије до свемирских бродова

„Енергија графа - од хемије до свемирских бродова” наслов је предавања које ће академик Иван Гутман одржати у четвртак, 12. марта, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ.

 

Sanu1-min.jpg

Мотивисан резултатима квантне хемије, професор Иван Гутман је 1978. године смислио концепт енергије графа. Иако ова идеја неко време није имала одзива, после четврт века колеге почињу да схватају њен смисао и математичку вредност. Од тада почиње да се истражује широм света, а данас се сваке недеље објави по два рада о енергији графа. Недавно је почела да се примењује у разнородним областима попут обраде сателитских слика, дизајна сложених техничких уређаја (укључујући свемирске бродове), препознавања лица, медицине и  анализе терористичких мрежа.

Академик Иван Гутман је професор емеритус Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, члан Међународне академије математичке хемије, Академије нелинеарних наука у Москви и Европске академије са седиштем у Лондону. Објавио је око 1400 научних радова, а предавања је држао у више од 40 земаља света. Добитник је многобројних награда и признања за свој рад.

 

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)