ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ РЕГИОНАЛНОГ ТАКМИЧЕЊА У ОЗЕЛЕЊАВАЊУ ШКОЛСКИХ ДВОРИШTА

Победници првог регионалног такмичења посвећеног прилагођавању школа и њихове непосредне околине на измењене климатске услове су основне школе „Свети Сава“ из Kикинде, „Петар Прерадовић“ из Задра и „13. рујан“ из Јајца

 Eco STEAM 3.jpg

Ученици основних школа из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске учествовали су током маја на такмичењу за озелењавање непосредне околине својих основних школа. Програм посвећен прилагођавању на измењене климатске услове укључио је тимове ментора и ученика дванаест основних школа из три земље региона, а организатори такмичења су Центар за промоцију науке је у сарадњи са КАРНЕТ-ом из Хрватске и Свеучилиштем у Мостару из Босне и Херцеговине.

Eco STEAM 4.jpg 

Такмичење под називом SEE Eco-STEAM Challenge је осмишљено са циљем подизања свести о променама климе и могућим мерама ублажавања последица које све снажније погађају Југоисточну Европу. Програм је започет вебинаром на коме су се учесници из све три земље упознали с темом пројекта, актуелним климатским околностима и предвиђањима, односом климе и времена, те конкретним корацима и активностима које их очекују. На вебинару су говорили експерти у домену климатских промена, проф. др Владимир Ђурђевић, климатолог, и Никола Викић-Топић, метеоролог. 

Тoком маја, наставници-ментори су са својим ученицима три недеље мерили основне временске параметре, попут температуре и влаге, те бележили временске појаве у непосредном школском окружењу. Добијене резултате су затим упоређивали са историјским подацима, те на темељу новостечених знања израдили предлоге адаптирања на измењене услове и ублажавања негативних последица. Све пристигле предлоге су евалуирали пројектни партнери, на основу чега су одабрана три победничка предлога.

Победник првог издања такмичења у Србији је тим Основне школе „Свети Сава“ из Kикинде. У Хрватској је то Основна школа Петра Прерадовића из Задра а у Босни и Херцеговини Основна школа „13. рујан“ из Јајца. На такмичењу су учествовале још по три школе из сваке од земаља, а то су „Георги Стојков Раковски“ из Бања Луке, „Осман Накаш“ из Сарајева и Прва основна школа из Широког Бријега (Босна и Херцеговина), „Подмурвице“ из Ријеке, „Иван Цанкар“ из Загреба и „Добриша Цесарић” из Осијека (Хрватска), као и „Бранислав Нушић“ из Доње Трнаве, „Старина Новак“из Београда и „Емилија Остојић“ из Пожеге. 

На такмичењу које је организовано у оквиру мреже пројекта Scientix,

сви победници ће добити вредну опрему потребну за извођење наставе и даље пројектне активности. Победнички тимови ће у октобру ове године учествовати на конференцији ЦУЦ 2022 у Шибенику, где ће представити своје предлоге прилагођавања на измењене климатске услове.

Tagovi

Komentari (0)