ПРЕМИJЕРА ФИЛМА ТЕСЛИН НАРОД 27. ОКТОБРА НА КОЛАРЦУ

Jack Dimich as Nikola Tesla 2.png

 

 

“Ако будем имао среће да остварим барем неке од своjих идеjа, то ће бити доброчинство за циjело човjечанство. Ако се те моjе наде испуне, наjслађа мисао бит ће ми та да jе то ђело jедног Србина.” -Никола Тесла у време посете Београду 1892.

У суботу 27. октобра у 20х у Великоj дворани Коларчеве задужбине одржаће се премиjера дугометражног документарног филма “Теслин народ”, редитеља Жељка Мирковића, коjи нам открива до сада неоткривене приче о чувеним Србима у Америци, њиховом доприносу развоjу човечанства и активном учешћу у стварању историjе САД.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост jедног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. 

 

Tesla plakat FINALNO cir ver2.jpg

 

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михаjла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Walta Bogdanicha, Гордану Вуњак Новаковић, jедину жену члана Њуjоршке Академиjе наука, српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Осковце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чиjе jе име уткано у историjу. У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по коjима jе назван, а чиjе име се налази у Ливингстоновоj књизи „100 знаменитих Американаца“ , али и занимљивости попут оне да jе чувена Џи Аj Џо играчка направљена по узору на jедног српског хероjа Михаjла Пеjића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сjедињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своjа имена уградили у историjу Србиjе. Прича о њима ниjе само прича о њиховом успеху, то jе и прича о целом нашем народу и његовим потенциjалима коjа надраста локалне или националне оквире.

«Зашто ТЕСЛИН НАРОД? ТЕСЛИН НАРОД jе симбол коjи се препознаjе као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. ТЕСЛИН НАРОД  jе симбол коjи не тражи географско обjашњење.  ТЕСЛИН НАРОД се глобално препознаjе као бренд коjи обавезуjе да се jедино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникациjа, jер jе Тесла име коjе сви признаjу.“- истакао jе редитељ и продуцент  Жељко Мирковић.

Подршку аутору и промоциjи филма Теслин народ, пружио jе и кабинет Председнице Владе Ане Брнабић и њен Савет за креативне индустриjе. Jедан од његових чланова Вукашин Стоjков, суоснивач СтартИТ центра, такође jе  учествовао у филму и каже:

“Промовисањем истакнутих поjединаца пореклом из наше земље, где год да се они налазе, утичемо на креирање заjеднице људи нашег порекла коjи заjедно могу да постигну много више и на таj начин креирамо већи углед и више прилика за све нас.”

Из кабинета Председнице Владе Ане Брнабић jош додаjу да jе важно да наше истакнуте грађане коjи живе у свету поново повежемо са матицом и да им дамо разлоге да се врате и овде наставе да се баве своjим послом и негуjу своjе стваралаштво. Са друге стране, важно jе да наше грађане у Србиjи информишемо о снази и величини људи о чиjим успесима се у нашоj земљи недовољно зна. 

Уредница РТС-а Ивана Маричић, испред ове куће истакла jе: “Сигурним Теслиним кораком, филм повезуjе животне приче и сећања наших врхунских интелектуалаца, професора, лекара, уметника и пословних људи коjима jе сада САД домовина. Емотивно и носталгично гради прекоокеански, мисионарски мост коjи повезуjе расуто Српство, тамо и овде. Збраjа нас и спаjа, чуваjући прошлост и наjављуjући могућности. Заслужуjе, зато, подршку свега што jе наше национално.”

Глумац Џек Димић изразио jе велико задовољство што jе у филму играо лик Тесле: “Теслин Народ, редитеља Жељка Мирковића, jе прича о људима коjи су стицаjем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и остваривали се у САД. Њихова љубав према земљи коjу су оставили jе остала у њима и толико jе jака да су jе преносили и генерациjама коjе долазе за њима. Филм показуjе ту везу са отаџбином коjа jе нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима коjи jе jос увек воле … Тамо далеко...”

Оваj дугометражни документарни филм рађен jе у продукциjи Оптимистикфилма и РТС-а, на инициjативу Tesla Science Foundation из Филаделфиjе, а филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србиjе, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустриjе председнице Владе Ане Брнабић.

Редитељ и продуцент филма jе Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле jе Џек Димић.

 

Jack Dimich as Nikola Tesla.png

 

У филму се поjављуjе преко 70 истакнутих Срба коjи су своjим радом и дистигнућима обележили Сjедињене Америчке Државе.

Филм траjе 83 минута.

Након премиjере на Коларцу, филм це имати своjу бисокопску дистрибуциjу широм Србиjе, а наредне године и у Америци.

Треjлер за филм

https://www.youtube.com/watch?v=dsS8eDu1rEM&feature=youtu.be

О АУТОРУ

Жељко Мирковић, редитељ, продуцент и професор филма и дигиталних медиjа у УСА. Власник jе продукциjске куће ОптимистикФилм од 2007. Завршио Академиjу Уметности у Београду и Мастер студиjе у медиjима у Великоj Британиjи на Bournemouth University, Media School. Тренутно завршава докторске студиjе на ФМК Београд.

За своjе филмове освоjио jе 53 интернационалне награде, а документарни филм Други сусрет, био jе званични кандидат за Оскара за дугометражни документарни филм 2014.

Аутор jе и документарних филмова “ Обећање”, ”Светислав Пешић, Више од тренера”, ”Лаjко Феликс- У потрази за собом” , ”Дуго путовање кроз историjу, хисториjу и повиjест”, ”Оженићу цело село”, ”21. Секунд”, ”Мухарем, Музика очи живота”…

Радио као професор филма и дигиталних медиjа у УСА.

 

 

Tagovi

Komentari (0)