ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ПОСЕТИЛА НОВИ КНЕЖЕВАЦ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић посетили су данас Основну школу „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу, чију је комплетну реконструкцију финансирала Канцеларија за управљање јавним улагањима. Зграда школе је реконструисана на време, за почетак ове, нове школске године

зузетна ми је част и задовољство да поздравим председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић и министра за просвету Бранка Ружића, рекла је том приликом председница Општине Ирена Славковић– Заваљујем се у име ученика, родитеља, просветних радника, локалне самоуправе и свих грађана Општине Нови Кнежевац на потпуној реконструкцији Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу, која је урађена од стране Републике Србије, на челу са нашим председником Александром Вучићем. Желим да се захвалим Влади Републике Србије и Канцеларији за управљање јавним улагањима на још једној капиталној инвестицији која је урађена пре две године у нашој општини, у насељеном месту Банатско Аранђелово, која је износила око 60 милиона динара. Данашња посета има велики значај за све наше грађане. Очекујемо од Републике Србије даљу помоћ у реализацији капиталних инвестиција, како великих, тако и малих. Локална самоуправа ће наставити да ради пројекте (одређене пројекте већ имамо припремљене), тако да нам је у блиској будућности неопходна помоћ републичких органа како бисмо могли да их реализујемо.

Министар Ружић је нагласио да је веома леп осећај (када у једној малој општини као што је Нови Кнежевац) иматепривилегију за обилазак тако грандиозног пројекта школе, од преко 5.000 квадратних метара.  Са улагањем Владе Републике Србије од 330 милиона динара у реализаији је била укључена Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Мислим да ова образовна установа одише једним савременим духом и ово је доказ да Влада Републике Србије веома полаже значај на улагање у инфраструктуру, рекао је министар РужићУлагање у образовање и образовни систем јесте, у ствари, једна инвестиција у будућност. Мислим да смо показали и доказали, са скоро 200 нових школских објеката (што реконструисаних, што изграђених широм Србије у претходних шест или седам година), да улажемо у све видове образовања од предшколског, основног и средњег, све до високог. Жеља нам је да и у предшколском образовању проширимо капацитете, да смањимо бројеве на листама чекања широм наше прелепе Србије. Такође, да осавременимо садржајима и инфраструктуром све школске објекте, како у основном и средњем образовању, да на прави начин искористимо све бенефите дигитализацје. Успели смо да обезбедимо средства као држава за нове инвестиције у инфраструктуру у високом образовању и неких 14 до 16 високошколских установа ће бити реконструисано, или ће нове бити изграђене широм Републике. Драго ми је да можемо да констатујемо, сваким даном, да Влада Републике Србије, држава Србија на челу са председником Републике, води рачуна о нашем образовању. Јер то и јесте начин на који можемо да сачувамо наше младе да остану у својој земљи, да раде и да сеинтегришу у наше друштво, у једну светлију и бољу будућност која нас очекује.

У оквиру једнодневне посте Севернобанатском округу,премијерка Ана Брнабић је посетила објекте који су завршени, или су у фази изградње, захваљујући средствима Републике Србије, али и привреднике. Премијерка је нагласила да се Влада Србије труди да помаже привредницима субвенцијама, подстицајима у опрему и улагањем у инфраструктуру.

Кренули смо већ, на заједничкој седници влада Републике Србије и Републике Мађарске, у  прошширење граничних прелаза, отварање додатних граничних прелаза за теретни саобраћај и, колико је могуће, проширивање тих зелених коридора на граници са Мађарском, дакле да немамо никаквих чекања, рекла је премијерка Брнабић. То је оно што ћемо радити у наредном периоду, јер знам да је то посебно важно и за привреду и за грађане овде у Севернобанатском управном округу.

Као што видите, када идем у посету окрузима, идем у посету школа, домова здравља, болница. Последњих година је фокус наших инвестиција у инфрастрктуру, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, био у просвету и у здравство, улагање у домове здравља, у опште болнице, али и школе, да поправимо, реконструишемо, обновимо или у потпуности изградимо нове школе тамо где су потребне. А, потребне су свугде зато што смо имали школе које су старе преко 100 година, у које се апсолутно ништа није улагало.

Наводећи пример школе у Новом Кнежевцу, премијерка је истакла податак да је она саграђена 1974. године, али је била прилично девстирана, јер није било улагања.

– Овде смо урадили практично све, од пода до плафона, речи су Ане Брнабић.- Драго ми је да видим како то данас изгледа, какви су данас услови за учење, али и за рад наставног особља. Што се тиче Новог Кнежевца, ми ћемо овде, свакако, као приоритетно у наредном периоду улагати у постројење за пречишћавање отпадних вода, канализациону мрежу. Ово је једна од 26 локалних самоуправа у којој је планирана, у оквиру кредита који смо ми узели од Развојне банке Савета Европе, тако да радимо на пројектно техничкој документацији, проверавамо документацију која је већ урађена и ја се надам да ћемо ускоро моћи да објавимо тендере. То радимо са Канцеларијом за управљање јавним улагањима и Министарством за заштиту животне средине

На основу разговора са председницом Општине Иреном Славкови, премијерка Брнабић је најавила да ће бити размотрене и друге могућности за инвестирање код нас.

На питање новинара како теку припреме за примену ковид пропусница, премијерка је рекла да ће примена бити померена због неопходних припрема са надлежним службама и да ће почети од понедељка, 25. октобра, увече.

 244432230_1537442193255670_7227132489400587316_n.jpg

Више фотографија на званичној Фејсбук страници Општине Нови Кнежевац

Komentari (0)