ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ БЛИТВА И КРОМПИР

КРАГУЈЕВАЦ – У четвртак, 16. јануара 2020. године ансамбл Књажевско-српског театра премијерно ће извести представу Блитва и кромпир по тексту Золтана Егрешија у режији Марка Мисираче.

 

SVU_9907.jpg

„Позоришни комад Блитва и кромпир мађарског писца Золтана Егрешија, изузетно је игран и популаран комад последње деценије у многим позориштима Источне Европе. Савремена трагикомедија о тројици пријатеља заправо је прича о два губитника који ће покушати да узурпирају планове свог успешнијег колеге, што из зависти, што у циљу преотимања вољене жене. Иза ове духовите и животне приче крију се многи неуспеси савременог доба, и животни и пословни: изгубљене љубави, уништени снови о срећи, немоћ да преузмемо живот у своје руке, слабост да превазиђемо препреке које су нас сломиле. Три главна јунака, Сапун, Уметник и Лаки, у улогама фудбалских судија неке од нижих лига нашег бедног фудбала, показаће нам како се заправо у сваком од њих, као у неком огледалу, можемо повремено препознати. На крају нема хепиенда ни за једног од ликова, али нема ни велике поруке – осим да живот прихватимо онаквим какав је и повремено поразговарамо сами са собом, можда проблем није увек изван нас.“

Марко Мисирача

 plakatBlitvaIkrompir.jpg

Золтан Егреши (Zoltán Egressy), мађарски писац и песник, рођен је у Будимпешти 2. августа 1967. године. Дипломирао је мађарску историју 1990. године. Године 1998. у будимпештанском позоришту "Јожеф Катона" изведен је његов комад Португалија који се задржао на репертоару 20 година и постао једна од најизвођенијих представа овог позоришта.

Две године после премијере, комад је доживео и филмску верзију. Многобројни његови комади играни су у Мађарској и у иностранству: Енглеској, Немачкој, Пољској, Словачкој, Аустрији, Чешкој итд. Комад Блитва и кромпир изведен је у Енглеској у Њу Енд Театру под називом Spinach 'n' Chips, а у Мађарској је добио и филмску верзију под називом Офсајд. Други значајни комади: Плаво, плаво, плаво, Три ковчега, Изгубљени рај, 4х100, Анђеоски изасланик, Слатке године.

У представи играју: Младен Кнежевић, Чедомир Штајн и Душан Станикић.  Превод текста Јудит Ференц, костим Јелена Јањатовић, музика Бранислав Пиповић, сценографију потписује Ана Колбјанова, помоћник редитеља:је Марија Ракочевић.

Репризна извођења представе Блитва и кромпир су 18. и 21. јануара у 20 часова.

Tagovi

Komentari (0)