ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ И ПОКЛОН НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

image.png 

 

У четвртак, 08. новембра у 19 часова, у Атријуму Народног музеја свечано је представљена монографија Петар Омчикус аутора др Лидије Мереник и др Јеше Денегрија у издању „Фондације Вујичић“. Истом приликом је по жељи уметника, његово антологијско платно Рушевине Задра из 1947. године поклоњено Народном музеју.

Уметникова супруга Мирјана, уручила је слику директорки Народног музеја Бојани Борић Брешковић. Уз речи посебне захвалности, директорка Народног музеја је подсетила да су, Омчикуса према властитом сведочењу, у личном и професионалном формирању обележиле посете изложбама Италијанског портрета кроз векове (1938) и Изложби француске уметности XIX века (1939) које је као дете имао прилику да види у Народном музеју, тада под називом Музеј кнеза Павла. Гестом поклањања слике Рушевине Задра Народном музеју, Омчикус заокружује свој уметнички пут.  

Директорка Народног музеја је казала да ће слика добити место у сталној музејској поставци, настављајући трајање у јавној свфери културног живота Београда.

Др Лидија Мереник је говорила и значају Омчикусове ране, београдске фазе у оквиру које је настала и слика Рушевине Задра. Те 1947. године седморо даровитих и смелих студената Петар Омчикус, Косара Бокшан,  Мића Поповић, Вера Божичковић, Бата Михаиловић, Љубинка Јовановић и Милета Андрејевић  одлази на вишемесечни боравак у Задар, сликајући мимо снажних смерница са Академије о сликању у оквирима социјалног реализма.  Лидија Мереник је настојала да контекстуализује и ревалоризује значај чувене „Задарске групе“, одређујући  адекватно место и значај рада младог Петра Омчикуса пре коначног одласка у Париз.

Јеша Денегри је дао језгровит осврт на уметничко трагање и изражајно истраживање током наредниох деценија стварања, током којих Петар Омчикус живи и ради у Паризу, као и о рецентним радовима насталим по повратку у Београд.

Пријатељ и колекционар, кошаркашки тренер, Душко Вујошевић, донео је додатну перспективу и поглед на Омчикусов опус. Уз снажну личну ноту, пријатеља, љубитеља уметности и пасионраног колекционара, заокружен је разговор о плодном уметничком стваралаштву Петра Омчикуса

 

  ---------------------------------


Лидија Хам - Миловановић

Tagovi

Komentari (0)