ПРЕДСТАВА - НОРА – ЛУТКИНА КУЋА - НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ ГОСТУЈЕ У ПОДГОРИЦИ 

Чувени комад норвешког класика Хенрика Ибсена „Нора – Луткина кућа“, у режији и адаптацији Татјане Мандић Ригонат, након недавног успешног гостовања у Словенском народном гледалишчу у Марибору, видеће и љубитељи позоришта у Црној Гори, 8. марта на сцени Црногорског народног позоришта у Подгорици.

Nora (3).jpg 

У тој драми, написаној крајем 19. века, улоге тумаче Нада Шаргин (Нора Хелмер), Ненад Стојменовић (Торвалд Хелмер, адвокат, Норин супруг), Хаџи Ненад Маричић (Доктор Ранк), Kатарина Марковић (Госпођа Kристина Линде), Горан Јевтић (Адвокат Нилс Kрогстад) и Јелена Благојевић (Слушкиња).

 

„Нора - Луткина кућа“, први драмски бестселер о жени која, спознавши патријархалну хипокризију, напушта мужа и удобни дом, је превратничка драма која је пронела Ибсенову славу широм света.

 

Уздрмала је позоришне сцене и савест ондашњих грађана, инспирисала многе уметнике и покренула полемике које и данас трају.

Подсећајући да је тај комад, који је пресудно утицао на развој модерне драме, писан и у духу егзистенцијалистичке филозофије и њеног родоначелника Kјеркегора, Татјана Мандић Ригонат каже да је Ибсен суров писац и да врло дубоко понире у људску психологију, „бавећи се човеком у свој његовој сложености“.

Према њеним речима, у адаптацији је Ибсенов текст лишен онога што је данас сувишно.

„То је комад из времена вербалног театра, а данас много тога можемо изразити другачијим сценским језиком, имамо широк спектар могућности како да изразимо унутрашњи живот ликова. Било ми је битно да речи не затрпавају суштину и да Ибсена преведем језички и знаковно у 21. век, истиче редитељка, која је урадила и избор музике.

У уметничком тиму су и Бранко Хојник (сценограф), Ивана Васић (костимограф), Ирена Popović (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Игор Kоруга (сценски покрет) и Јелена Тврдишић (видео рад).

Kомад се игра у преводу Љубише Рајића.

 

Представа је премијерно изведена 23. децембра 2021. године на Великој сцени и за веома кратко време стекла је наклоност критике и публике.

                  

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)