ПРЕДСЕДНИК УВЕРИЋ И КОМЕСАР ЦУЦИЋ О МИГРАНТИМА

Због повећаног броја миграната који су последњих месеци присутни у Општини Нови Кнежевац (тако да су настали проблеми, посебно у насељеним местима Мајдан, Рабе, Банатско Аранђелово и Ђала) председник Општине др Радован Уверић је данас, у сарадњи са народном посланицом Весном Кришанов,  одржао састанак са републичким комесаром за избеглице и миграције Републике Србије Владимиром Цуцићем и предствницима Полицијске управе Кикинда и Полицијске станице Нови Кнежевац. Био је то још један у низу састанака који се, тим поводом, одржавају последњих година. 

D8ED5E5F-828E-406F-BF31-E3FEE6ED081C-1024x679.jpeg

Фото: Златан Фехимовић

 Констатовали смо да је изузетно повећан број миграната на нашем терену, поготово је то било до пре десетак дана, каже председник Уверић. – Али, по речима републичког комесара Цуцића, очекујемо да се у наредном периоду број миграната смањи због отварања неких других рута. Међутим, оно што су конкретне мере за Општину Нови Кнежевац, које ћемо предузети у наредних неколико месеци, јесте да ћемо запослити неколико људи који ће имати клизно радно време, који ће  пазити на села, биће задужени искључиво за мигранте, контактираће са њима, упућивати их назад (у сарадњи са локалном самоуправом). Претходних година је то дало добре резултате и смањен је број избеглица. Очекујемо да ћемо исто постићи и ове године, То је проблем који ће, као што је рекао комесар Цуцић, трајати и у будућности. Међутим, ми ћемо морати да покушамо да пронађемо мере које ће наше грађане то најмање коштати, да бисмо вратили мир у насељеним местима (посебно је то проблем у Мајдану). Покушавамо да решимо проблем. Мој став је да не можемо само да причамо да нешто треба урадити, него да морамо конкретним мерама да помогнемо становништву. Најлакше је ићи по селу и причати како стање не ваља, како неко не ради свој посао, а не нудити ни једно решеење. Мислим да ће ово бити једно од решења проблема.

Молим грађане за стрпљење, знам да су сви на измаку стрпљења, потпуно их разумем, апелује председник Уверић. Али, једноставно – то је процес са којим ћемо морати да живимо и да се трудимо да проблем што више смањимо. У разговору је било још неколико тема и решења. У сваком решењу има добрих и лоших ствари. На један начин можда бисмо привремено и смањили број миграната, а онда бисмо тим поступком, у наредном периоду, повећали број миграната. Једноставнопроцес је врло комликован, не може га решити само Општина Нови Кнежевац, не може га решити ни Република Србија сама. Знамо да су миграције постале европски, односно светски проблем. Велики број земаља Африке и Азије се сели преко ове територије, наше је да штетне последице свега тога сведемо на најмању меру за становнике Општине.

Према речима републичког комесара за избеглице и миграције Владимира Цуцић била је то једна у низу редовних активности са Општином Нови Кнежевац и представницима Министарства унутрашњих послова, који делују на терену.

 Драго ми је да смо се данас лако и једноствано усагласили око тога шта су нам приоритети и који је ред потеза и метода да се стални притисак миграната каналише, тако да се ни на који начин не угрози становништво Општине Нови Кнежевац, али да се не угрозе ни пролазници кроз Србију, каже комесар ЦуцићПоследњих неколико година смоимајући у виду који је број миграната пролазио овуда,успевали да тај процес држимо под контролим, пре свега захављујући ангажовању МУП-а, представницима месних заједница и захваљујући, пре свегаруководству Општине Нови Кнежевац, које је имало озбиљан, конструктиван прилаз како би се проблем решио без великих тензија. Као и свугде, имате људе који су спремни да тензије праве много озбиљније него што јесу (није ми намера да релативизујем тај проблем). Намера ми је да кажем да су два и два – четири, а не седам или шест. Ово је процес који ће трајати. Воду нико није зауставио, прави домаћин само гледа да му вода не нанесе штету. Паметни људи, паметни домаћини, а мој данашњи домаћини спада међу њих, нађу начин да имвода не нанесе никакву штету.

Владимир Цуцић наглашава да се ради о наставку активности које су прошле и претпрошле године далеизузетне резултате код нас. Такав механизам се може употребити и унапредити. Проблем се не може решити за два дана, да би се трећег дана вратио. Притисак је велик и на Министарство унутрашњих послова и на Комесаријат за избеглице и на Општину, али га треба каналисати и ослабити у мери у којој ће бити безболан за грађане.

 

 

Tagovi

Komentari (0)