ПРЕДРАГ ТРИПКОВИЋ ПОКОРИО ОКЕАН УСРЕД ПАНДЕМИJЕ КОРОНАВИРУСА!

Нико нема што Србин имаде! Наш Предраг Трипковић поставио jе светски рекорд као човек коjи jе са наjвише година (59), али и као први Србин, превеслао Атлантик! Он jе у екипи са jош четворо приjатеља, у коjоj су били Ирци Шеjн Раjан и Дара, затим Ливер Наjстерд са Фарских острва и Холанђанин, капетан Ралф Туjн, 26. априла завршио епски подухват коjи jе траjао 53 дана!

 Veslanje_1-min.jpg

Предгар Трипковић током превеславања Атлантика (Фото: Приватна архива/Предраг Трипковић)

Као да ниjе довољно што jе предузела оваj хероjски подухват, међународна петорка се суочила са изазовом какав човечанство до сада ниjе упознало - упустила се у превеславање Атлантског океана усред пандемиjе коронавируса!

Наиме, међународна петорка испловила jе у океанском веслачком чамцу из градића Портимао у Португалу, не слутећи шта jе чека. Само неколико дана касниjе, 11. марта, у свету jе проглашена пандемиjа коронавируса... Предраг jе 18. марта на океану прославио 59. рођендан.

Pedja_kabina-min.jpg 

Предраг Трипковић у кабини током прекоатлантског путовања (Фото: Приватна архива/Предраг Трипковић)

- Наша експедициjа jе веслала од Портимаа (Португал) до Каjена (Француска Гваjана), укупно 3500 наутичких миља. Ова траса се популарно зове "Траде wиндс ИИ". Весла се од Португала према Канарским оствима, па даље на jуг ка Зеленортским Острвима, и на краjу, преко Атлантика до Гваjане - каже Предраг.

- Весла се у специjалним чамцима коjи имаjу непотопиве херметички затворене кабине и коморе. Када су кабине затворене, чамац ће се вратити у исправан положаj чак и ако се преврне. Чамац поседуjе сателитску навигациjу, аутоматског пилота, апарат за десалинизациjу воде као и радио станицу и сателитску комуникациjу. Да би све ово радило, потребне су соларне ћелиjе и акумулатори.

 tripkovic-brod-min.jpg

 "Веслаj као да си украо чамац": Можда баш и ниjе по закону, али jе врло стимулативно :) (Фото: Приватна архива/Предраг Трипковић)

Иако jе чамац херметички затворен, сви уређаjи су изложени агресивноj морскоj води, таласима и ветру. Наjчешћи узрок неуспешности експедициjа иначе jе отказивање опреме.

ЕКСПЕДИЦИJА ТРАJАЛА 53 ДАНА!

"Наша експедициjа jе траjала од 4. марта до 26. априла, пуна 53 дана!

Без електричног десалинизатора смо остали пре Канарских острва. Узрок jе био прегоревање конектора у току олуjе. Због коронавируса нисмо успели да се искрцамо на Зеленортска острва и да поправимо квар. Уместо тога допунили смо се са 400 литара пиjаће воде и кренули даље. Од тог тренутка смо морали да ручно допуњавамо потребе за водом (2 сата пумпања за 4-6 литара воде).

На 800 наутичких миља од циља, у необичном и несвакидашњем случаjу, аjкула нам jе загризла кормило и том приликом га поломила. Остали смо без могућности да управљамо. Захваљуjући Ралфовим скиперским способностима, успели смо да, веслаjући крмом напред, док jе централни кил држао чамац у правцу, стигнемо до циља. Корекциjу правца смо морали да радимо веслима.

 

Krma-min.jpg 

Крма (Фото: Приватна архива/Предраг Трипковић)

Дневна рутина - 2 сата веслања, 2 сата за све остало, без прекида у току читаве експедициjе. Свако од нас jе имао 318 смена од по два сата веслања. Одмарали смо у кабинама коjе су седеће висине", истакао jе Предраг.

 

 

На срећу, Предрагу у његовим "саборцима" се то ниjе догодило - 26. априла Предраг Трипковић се jавио са копна! Прешао jе Атлантик! Прво што jе рекао када jе ступио на копно било jе: "Не могу да нађем баланс док ходам"!

Ма, добро, сада ниjе битно ходање, биће то ОК с временом... Битно jе да су весла радила како треба и да jе рука слушала на океану! Зато - за првог Србина коjи jе превеслао Атлантик - браво, свака част и дубок наклон!

 tripkovic-posada-min.jpg

Предраг Трипковић и остали шампиони (Фото: Приватна архива/Предраг Трипковић)

 

Tagovi

Komentari (0)